Bill Hybels
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Oudstenteam en voorganger Willow Creek gemeente treden af na ongewenst gedrag Bill Hybels

Tijdens een ledenvergadering op de avond voorafgaand aan de GLS 2018 in Chicago hebben het oudstenteam en de ‘lead pastor’ van de Willow Creek Community Church in Chicago kenbaar gemaakt dat zij hun taken neerleggen. Aanleiding is het seksueel wangedrag van oprichter Bill Hybels. De voorganger Heather Larson stopt per direct. Het oudstenteam treed gefaseerd af tot uiterlijk 31 december dit jaar, meldt de Nederlandse tak van Global Leadership Summit.

Onlangs stapte Hybels op als voorganger van Willow Creek na beschuldigingen van ongewenst gedrag tegenover meerdere vrouwen. Het zou gaan om lange omhelzingen, ongewenste kusjes en dubbelzinnige woorden. Ook zou hij vrouwen hebben uitgenodigd in zijn hotelkamer. Sommige beschuldigingen gaan tientallen jaren terug. Verder zou hij onder andere een affaire hebben gehad.

De besluiten om af te treden werden afzonderlijk van elkaar kenbaar gemaakt na het voorlezen van verklaringen over de situatie rondom Hybels. Er werd vergeving gevraagd voor fouten die gemaakt zijn, niet alleen in het proces maar ook in de omgang van het oudstenteam met Hybels. Ten opzichte van de beschuldigingen werd aangegeven dat de omgang met diegene die de beschuldigingen geuit hebben verkeerd was. Toegegeven werd dat Hybels niet alleen ook menselijk is, maar ook dat men gelooft dat zijn zondige gedrag (of zonden) verder gingen dan wat hij zelf eerder vanaf het podium had toegegeven.

De leiders kondigden grondige onderzoeken aan naar zowel het leiderschapsmodel van de gemeente, alsook met betrekking tot de beschuldigingen die geuit zijn over het gedrag van Hybels. Vooralsnog gaan de komende GLS-conferenties - opgericht door Hybels - gewoon door. Stichting Opwekking is van mening dat ondanks alle ontwikkelingen rondom de oprichter deze conferentie een waardevolle bijdrage kan leveren op het gebied van leiderschap in christelijk Nederland.

Stichting Opwekking zal, in afwachting van de resultaten van het onderzoek over het gedrag van Hybels, de verkoop van materialen waarvan hij de auteur is stopzetten.

Lees ook: #ChurchToo? Bill Hybels stapt op na beschuldigingen wangedrag.

Reacties

J
En niemand vraagt zich af Hoe het zover heeft kunnen komen. Mijn conclusie is dat de filosofie achter GLS dit soort monsters faciliteert. Maar men gaat ook hier in Nederland vrolijk verder met het marketingdenken, en het ongezonde leiderschapsdenken in de kerk, waarbij men de relatie Hoofd met Lichaam totaal negeert.
L
Je slaat de spijker op zijn kop! Waar blijft de verantwoordelijkheid van allen in dit verband? Hoe waarschuwen/helpen we elkaar? Wie onderwijst wie over de valkuilen van dit soort leiderschap? Eenzaam hoog op de apenrots en daar vanaf donderen, hoe schrijnend is dat!

Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events