Andrew Brunson

Nieuws

27 juli 2018 door ANP | Open Doors

Amerikaanse predikant lijdt in Turkije vanwege Jezus' naam; VS dreigt met sancties

De VS dreigt Turkije met sancties als het land de Amerikaanse predikant Andrew Brunson niet snel laat gaan. Vicepresident Mike Pence maakt deze "boodschap van de president" donderdag bekend volgens het ANP.

"Als Turkije niet direct actie onderneemt om deze onschuldige man van het geloof vrij te laten en naar huis in Amerika te sturen, dan zal de VS belangrijke sancties nemen tegen Turkije, totdat Andrew Brunson vrij is," aldus de boodschap.

Brunson, die in Turkije terechtstaat op verdenking van terrorisme, is woensdag onder huisarrest geplaatst na meer dan anderhalf jaar detentie. De vijftigjarige dominee Brunson uit North Carolina woont al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in Izmir.

Lijden in Jezus’ naam
Brunson: “Er is geen concreet bewijs tegen mij. De discipelen van Jezus leden in Zijn naam, nu is het mijn beurt. Ik ben een onschuldig mens, op al deze aanklachten. Ik verwerp ze. Ik weet waarom ik hier ben. Ik ben hier om te lijden in Jezus’ naam,” citeert Open Doors.

Het strafhof luisterde op 18 juli naar het betoog van vier getuigen. Drie van de aanklager en één van de verdediging. Bijna twee uur lang getuigden voormalige gemeenteleden tegen pastor Brunson. Hun beschuldigingen waren vaag en ongefundeerd. Toen de rechter aan Brunson vroeg te reageren, zei hij: “Mijn geloof leert me te vergeven, dus ik vergeef degenen die tegen mij hebben getuigd.”

Brunson is onder meer aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS verblijft, verantwoordelijk voor de poging hem ten val te brengen.

Een woordvoerder van het Turkse ministerie laat weten dat ze niet zullen voldoen aan de eis. "De VS moet begrijpen dat ze met dreigementen niet krijgen wat ze willen. Ze moeten een constructieve andere houding aannemen."

Lees hier meer op de website van Open Doors.

Lees ook: Voorganger Andrew schreef vanuit een Turkse gevangenis dit lied.

Reacties

Met Donald Trump heeft de Westerse wereld eindelijk een regeringsleider die het voor Christenen opneemt in een islamitisch land. Halleluja!
H
Laten we hopen dat moslims hier in dit christelijke land niemand hebben die het voor hen opnemen. Moslims die doodleuk beweren dat Mohammed zelfs nog groter is dan Jezus.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher