Eten was de afgod van Lisa Bevere: "Ik vond mezelf verschrikkelijk"

Dagelijks leven27 juli 2018
Afvallen

In onze cultuur is bijna niets belangrijker dan er zo aantrekkelijk mogelijk uit zien. Dat maken onze media duidelijk. Sidd Roth praat hierover in zijn tv-programma met Lisa Bevere. Roth concludeert dat als je niet aantrekkelijk bent, dat je er niet bij hoort. Ondertussen zijn veel mensen erg dik, kunnen niet afvallen en zijn dus heel onzeker over zichzelf. Lisa Bevere geeft handreikingen.

Ze worstelde lang met overgewicht en is daar nu helemaal vanaf. Ze vertelt dat al haar diëten en sporten haar niet hielpen – maar toen ze God erbij betrok, kwam er verandering.

Volgens haar is dik zijn vaak een gevolg van je innerlijk. “Veel mensen hebben een slecht beeld van zichzelf of leven in enorme angst. Dat kan overgewicht stimuleren. Ondanks dat er ongelofelijk veel informatie is over overgewicht, zie je maar weinig mensen die er echt door veranderen."

Veel gewichttips spreken elkaar tegen. Mag je nou wel vlees eten of niet, bijvoorbeeld. Lisa: “Het is inderdaad erg verwarrend, maar ik geloof dat het niet zo ingewikkeld is: hier is de sleutel: je kan alles eten, natuurlijk met enige mate. Maar waar het om gaat is dat als de reden waaróm je eet verandert, dat eigenlijk alles verandert.” Ze werkt dit idee later uit.

Identiteit
“Heel veel (jonge) meisjes en vrouwen eten omdat ze verwond zijn van binnen. Hun waarde is niet wie ze van binnen zijn, maar slechts hoe ze eruit zien. Dat is een grote leugen.”

Ook Lisa heeft lang zo gedacht. “Toen ik vijf jaar oud was verloor ik een oog door kanker. Het werd mijn identiteit: ik wás de persoon die een oog mist. Mensen gingen ook grappen over mij maken. Het was voor mij heel ongemakkelijk.”

"Ik trok mijn kleren uit, keek naar mijn lichaam en zei: ‘Jij bent mijn vijand, je bent verschrikkelijk!'"

“In die tijd deed ik aan wedstrijdzwemmen en toen ik een enkelblessure opliep, kon ik lang niet sporten. Ik bleef wel dezelfde hoeveelheden eten. Mijn vader zei tegen mij: “Tjonge jonge, hoeveel weeg je? Je bent minstens 63 kilo.” Hij zei toen iets dat sterke invloed had: “Je bent vet! Niemand gaat je ooit uit vragen. Ga veranderen!”

“Hij dacht mij te helpen, maar dat was niet zo. Hoe een vader naar zijn dochter kijkt, is hoe de dochter naar mannen kijkt. Een vader heeft heel veel kracht om te zegenen of te vervloeken.”

Vet
Lisa ging naar haar lichaam kijken. “Ik trok mijn kleren uit, keek naar mijn lichaam en zei: ‘Jij bent mijn vijand, je bent verschrikkelijk!' Ik zei tegen mijn lichaam: 'Ik ga jou straffen, je bent walgelijk!' Ik ging veel sporten en bleef veel eten, maar mijn gewicht ging naar beneden.”

Ze viel af en mensen reageerden heel positief. “Ik kreeg complimenten. Toen dacht ik: 'Als ik dun ben, verdien ik liefde, krijg ik aandacht en word ik succesvol. Als ik dik ben, verdien ik geen liefde.' Dat werd mijn identiteit!”

Lisa zat op school met veel blonde, dunne mensen. Ze woog zelf onder de vijftig kilo, maar voelde dat ze nog dunner moest worden. Haar ingewanden staken bijna uit. “Als mensen zeiden: 'Je bent echt te dun', dan dacht ik: 'Je bent gewoon jaloers op me'.”

Vernietigen
“Er was een stem die mij beschuldigde en nooit zei tevreden te zijn. Ik leefde om die stem blij te maken. Maar die stem was er om mij te vernietigen. Heel veel mensen leven op die manier, ook steeds meer mannen. Ze leven met het idee dat ze niet breed genoeg zijn.”

"Ik geloof echt dat het onzichtbare het zichtbare bepaalt. Wat van binnen verandert, verandert de buitenkant."

Maar dit is een heel beperkt beeld op wie je werkelijk bent, vertelt Lisa. “Het lichaam is het kleinste deel van wie we zijn.” Ze legt het uit. “Wij zijn een geest, we hebben een lichaam en we leven in een lichaam. Je geest is het belangrijkste, dat is waar het volgens God om gaat na dit leven. De reden dat ik moeite had met mijn lichaam, was omdat ik verwondingen had in mijn ziel die mijn lichaam controleerden. Ik had geestelijke stemmen die mij steeds aanvielen.”

Overgewicht is vaak een resultaat van je zielenleven, zegt Lisa. Ze vertelt in de video dat ze een goed gewicht heeft, maar dat ze vanwege drukte met haar kinderen niet sport, gewoon eet en geen gewichtssupplementen gebruikt. “Ik geloof echt dat het onzichtbare het zichtbare bepaalt. Wat van binnen verandert, verandert de buitenkant.”

Geaccepteerde zonde
Lisa vertelt hoe haar overgewicht toenam in haar twintiger jaren. “Ik zou gaan trouwen met John en ik merkte dat binnen de christelijke wereld eten een geaccepteerde zonde is. Roken en alcohol is slecht, maar teveel eten hebben we geaccepteerd. Ik at ook best veel en ik kreeg weer overgewicht. Ik werd ook steeds banger om te eten.”

“In aanloop naar mijn huwelijk kon ik mijn trouwjurk niet meer aan. Ik at bijna niets, maar ik viel niet af. Ik riep naar God: ‘Dit is niet eerlijk! Waarom doet U dit bij mij?’ Toen hoorde ik God tot me spreken: ‘Voedsel is een afgod voor je en je lichaam ook.’ Ik vroeg: waarom? Toen zei God: ‘Je haalt er al je kracht uit en het heeft macht over je. Als jij je ervan bekeert, dan zal ik je genezen!' God is ook geinteresseerd in deze gebieden van ons leven.”

"Ik begon te beseffen dat niet eten de bron is dat voldaan of gelukkig maakt - maar dat God dat is."

Bron
Vanaf dat moment veranderde Lisa alles. “Ik ging in de Bijbel lezen en ging niet meer diëten. God maakte mij ook duidelijk dat ik niet meer op de weegschaal moet staan. Eerer deed ik dat acht keer per dag.” Toen sprak God opnieuw tot haar: “’Ik wil dat je gaat vasten’, zei Hij. God liet mij zien dat vasten iets heel anders is dan diëten. Diëten gaat om hoe je er wil uitzien – terwijl je bij vasten zegt: ‘God, U bent mijn Bron.’”

“God zei: ‘Ik ga je leren om te eten tot je genoeg hebt, niet tot je niet meer kan.’ Ik begon te beseffen dat niet eten de bron is dat voldaan of gelukkig maakt - maar dat God dat is. Eten is er om mij kracht te geven. Veel mensen halen uit eten desondanks hun geluk of hun troost. Terwijl God ons oproept van je buik geen afgod te maken; God zelf is de Bron van geluk en troost. Een totale verandering van denken. Nu eet ik tot ik genoeg heb, en niet tot ik niet meer kan.”

“Ik ben 17 jaar getrouwd (in de video, red.) en ik heb vier kinderen. Zonder veel inspanningen en zelfs zonder te sporten, blijft mijn gewicht heel goed. Als ik genoeg heb, stop ik met eten! Ik eet niet meer emotioneel; niet eten is mijn bron, maar God.”

Bekijk hier het hele verhaal van Lisa Bevere:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I

Jezus-film
Nieuws

Christelijke organisaties slaan de handen ineen en lanceren speciale Jezus-film voor dove mensen

Een nieuwe christelijke film geeft dove mensen de kans om het verhaal van Jezus op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dat meldt Christian Today. De film, die geschreven en geproduceerd is door dove professionals, is door een samenwerking tussen Dea

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse bisschop verontschuldigt zich nadat hij Biden 'dom' noemde

Een katholieke bisschop biedt zijn excuses nadat hij onlangs de Amerikaanse president Joe Biden voor ‘dom’ uitmaakte. Dat meldt The Christian Post. De bewuste Amerikaanse bisschop, Robert Gruss, zei dit nadat Biden tijdens een bijeenkomst opmerkte da

Mannenzang Katwijk - 19 april 2024
Video

Kijk hier de Katwijkse mannenzangavond van afgelopen vrijdag terug

1700 mannen die psalmen, gezangen en geestelijke liederen zingen in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee: de mannenzangavonden zijn razend populair. In de afgelopen twee weken vonden er drie mannenzangavonden plaats in Katwijk die stuk voor stuk door 1

Ds. Henk Poot
Verdieping

Waarom iedere christen Joden in Judea en Samaria zou moeten steunen

Christenen voor Israël steunt de Joodse dorpen in Judea en Samaria omdat zij vragen om bescherming. We steunen hen met camera’s en beveiliging, om gewelddadige infiltraties door terroristen te voorkomen. Bij veel mensen leeft de angst dat bij hen op

christen in india
Nieuws

Christelijke broers in India aangevallen met zwaarden en messen voor organiseren kerkdiensten

Afgelopen week zijn in het noorden van Indiase deelstaat Punjab twee christelijke broers, pastor Gurjeet Singh en Gurdeep Singh, aangevallen door leden van een Sikh-krijgerorde, bekend als de Nihang Sikhs. De aanval, uitgevoerd met zwaarden en messen

Meerartikelen

Synode PKN
Nieuws

VOG wordt verplicht voor medewerkers en vrijwilligers binnen PKN

In haar vergadering van 20 april besloot de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) unaniem dat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) per 1 juli 2025 verplicht wordt voor medewerkers en vrijwilligers van lokale gemeenten binnen de P

Paul van Geest
Podcast

Andries Knevel in gesprek met markante katholiek: Paul van Geest

Het cliché wil dat protestanten de Bijbel uit hun hoofd kennen, terwijl katholieken het ‘boek der boeken’ nooit openslaan. Maar wat is daar van waar? Die vraag is het uitgangspunt van de podcast Het Gedeelde Woord. Andries Knevel voert daarin iedere

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Beloften en bedreigingen'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Toer voor het Goede Doel
Nieuws

Toer voor het Goede Doel 2024: Fietsen voor IZB-projecten

Het kleinste dorp van Nederland, met één – doodlopende – straat. De eerste achthoekige protestantse kerk in Nederland. En een monumentale preekstoel met een verhaal. Liefhebbers van bijzondere feitjes komen ruimschoots aan hun trekken bij deze Toer v

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca's geloof liep een deuk op toen haar tante overleed: "Ik zei: God, waarom?"

Je zou Giovanca Ostiana gerust een alleskunner kunnen noemen. Naast het zijn van zangeres en presentatrice, is ze ook moeder en brengt ze binnenkort een boek uit. Afgelopen weekend schoof Giovanca aan in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met

J. Mack Stiles
Boekfragment

Is er in jouw kerk een gezonde of zieke evangelisatiecultuur?

In zekere zin heeft iedere gemeente een bepaalde evangelisatiecultuur. Zelfs gemeenten die evangelisatie verwerpen, hebben een evangelisatiecultuur, ondanks dat het een onbijbelse cultuur is. De vraag is niet: ‘Hebben we een evangelisatiecultuur?’ ma

Dineke van Kooten
Verdieping

Ik ben faliekant tegen de moderne invulling van de papadag

We hebben een lunchafspraak om ons netwerk te verbreden. Hij komt te laat en rent, zuchtend, langs andere tafeltjes naar mijn plekje bij het raam. Hij had toch minder tijd dan hij dacht, want hij heeft een papadag. “Papadag?” vraag ik. Natuurlijk wee

vluchtelingen
Nieuws

Gigantisch verschil in immigratie-standpunt achterban CU en SGP

Het thema immigratie speelt een grote rol bij het formeren van een eventueel nieuw kabinet. Voor Maurice de Hond en Peil.nl was dit reden om er in een nieuw onderzoek aandacht aan te besteden. Daaruit blijkt dat ChristenUnie en SGP ontzettend ver uit

Rasanen
Nieuws

Finse politica staat voor de derde keer terecht vanwege haatzaaien

Het Finse Hooggerechtshof heeft bevestigd dat Päivi Räsänen, een Finse parlementariër, voor de derde keer terecht zal staan wegens een vijf jaar oude tweet waarin zij een Bijbelvers citeerde. In deze tweet bekritiseerde zij de Finse Lutherse Kerk voo

 ds. G. Clements
Nieuws

Ds. G. Clements aanvaardt beroep gereformeerde gemeente Benthuizen

De gereformeerde gemeente in Benthuizen mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. G. Clements heeft het beroep aangenomen dat de gemeente uit Benthuizen op hem uitbracht. Clements dient al liefst 24 jaar lang in de gereformeerde gemeente te Gouda, nada

nieuwe website
Nieuws

Schreeuw om leven lanceert nieuwe hulpverleningswebsite voor vrouwen én mannen

Schreeuw om leven heeft deze week een nieuwe website gelanceerd voor de hulpverlening. Op deze manier wil de stichting groeien naar 1.000 hulpvragen per jaar. De hulpverlening wordt uitgevoerd onder de naam Er is hulp. Via de website www.erishulp.nl

HGJB
Nieuws

HGJB sluit 2023 af met onverwacht positief resultaat

Tegen de verwachting in sluit de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) het jaar 2023 qua financiën met een positief resultaat. Terwijl een tekort was begroot van € 130.000, eindigde het jaar met een plus van € 29.000. De jeugdorganisatie verklaart