Erdogan

Nieuws

25 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Erdogan: "Israël is bezeten door de geest van Hitler"

Israël is de meest racistische en fascistische staat ter wereld, stelt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Aanleiding voor zijn uitspraak is het feit dat het parlement van Israël vorige week een wet heeft aangenomen waarin Israël wordt omschreven als 'natiestaat van het Joodse volk,' schrijft The Times of Israël.

De wet bepaalt onder andere dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is; in Israël de Joodse kalender van toepassing is, maar ook de (westerse) Gregoriaanse kalender wordt gebruikt; de Onafhankelijkheidsdag een officiële nationale feestdag is; de gedenkdagen aan de Holocaust en de gesneuvelde soldaten officiële gedenkdagen zijn; Shabbat en de feestdagen rustdagen zijn, en niet-Joden het recht hebben om hun rustdag en feestdagen te vieren.

Erdogan ziet geen verschil tussen Hitlers obsessie voor het Arische ras en de nieuwe aangenomen wet door het Israëlische parlement. "De geest van Hitler, die de wereld naar de afgrond heeft geleid, heeft ingang gevonden bij een aantal Israëlische leiders," laat de Turkse president weten, verwijzend naar het Duitse nazirijk, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust waarbij zo'n zes miljoen Joden om het leven kwamen.

Ook bekritiseerde Erdogan recente raketaanvallen van het Israëlische leger op Hamasdoelen in de Gazastrook. "Met tanks, artillerie en raketten op Palestijnen, heeft Israël aangetoond dat het een terreurstaat is." Hij roept moslims, christenen, NGO's en journalisten wereldwijd op om actie te ondernemen tegen Israël. Erdogan laat achterwege dat Israël al maandenlang wordt geteisterd door terreurvliegers en raketaanvallen vanuit Gaza.

De Hitlervergelijking is bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het verkeerde keelgat geschoten. "Het feit dat Erdogan de natiestaat wet aanvalt, is het grootste compliment dat hij deze wet kan geven," reageert hij via Twitter. Hij onderstreept dat Erdogan tienduizenden Turkse burgers heeft opgesloten en dat zijn land "een duistere dictatuur" is. 

De uitspraken van Erdogan zijn extra opvallend omdat hij nazi-Duitsland twee jaar geleden nog de hemel in prees. Erdogan haalde de staatsinrichting van nazi-Duitsland aan als een voorbeeld van hoe hij de staatsinrichting van Turkije zou willen zien. Onlangs kondigde Erdogan aan dat Turkije overgaat op een presidentieel systeem, waarbij de uitvoerende macht in handen komt van de president.

Lees ook: Waarom verkiezingszege Erdogan voor iedere christen slecht nieuws is.

Lees hier wat de nieuwe Joodse natiestaat-wet betekent.

Reacties

l
Laten we dictator Erdogan maar volkomen negeren. Deze man is dom geboren en heeft nooit wat bij geleerd.
REAGEER
T
Triest dat een mens zó verblind kan zijn! Maar zèlfs voor hem(=Erdogan) kan er hoop zijn. Want er was hoop voor Saulus, de latere Paulus. Paulus noemde zichzelf later de grootste zondaar.
REAGEER
M
Qaradawi (extremistische moslim broederschap) Hij gaf zijn toespraak in Istanbul Erdogan de titel ‘sultan’ en plaatse Erdogan daarmee gelijk aan de voormalige heersers van het Ottomaanse rijk. De inzet van Erdogan is Turkije om te bouwen tot een islamitisch wereldrijk.
REAGEER
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher