Bidden

Mooi

25 juli 2018 door Dick van den Bos

Mark Batterson: "God spreekt vooral fluisterend tot ons"

Wat betekent het om tot God te spreken en Hem terug te horen praten? Dit is een vraag waarover veel is gedebatteerd in zowel religieuze als ook atheïstische kringen. Ook in kringen waar atheïstische en sceptische mensen vinden dat ‘luisteren naar God’ problematisch is, of op z’n minst grote onzin.

Mark Batterson, pastor van de National Community Church in Washington schreef hierover in zijn nieuwe boek ‘Whisper: how to hear the voice of God’ en vertelt hoe hij gelooft dat God communiceert met mensen.

Fluistert
“Er is een God die spreekt en de waarheid is dat hij voortdurend spreekt... maar ik denk dat God in de meeste gevallen fluistert”, zegt Batterson. “1 Koningen 19 spreekt van ‘die stille, kleine stem’. Ik heb een theorie, en dat is deze: ja, God heeft een stem – Hij kan het laten donderen, maar meestal spreekt Hij door te fluisteren.”

Volgens de prediker wil God vooral dat mensen dicht bij Hem komen, om Zijn hart en ook Zijn stem te horen – en God is dan groot genoeg om tot elk persoon te kunnen spreken. De manieren waarop Hij spreekt kan variëren, maar om met Batterson te spreken, ‘kan iedereen Hem op unieke wijze horen.’

“God heeft Zichzelf geopenbaard door de Bijbel”, zei Batterson. “Hij spreekt ook door wensen, dromen, mensen en zelfs door pijn.”

Hoe werkt het?
Critici vragen hoe dit proces van spreken met God dan werkt en ook christenen hebben heel vaak vragen bij hoe dit in de praktijk moet. Batterson zegt dat Gods stem verstaan is als het leren van een taal. Het is een proces dat inspanning, toewijding en tijd vraagt.

“Het gaat tijd kosten om de stem te onderscheiden die door verlangens spreekt, de stem die deuren opent en sluit en de stem die spreekt door dromen”, zei hij. “Als we niet luisteren naar alles dat de Geest van God te zeggen heeft, zullen we niet alles horen.”

Volgens Batterson is het essentieel om te luisteren naar alles wat de Heer zegt, inclusief de confronterende stemmen – die je liever niet hoort. Die zijn er juist om je hart en denken te corrigeren. 

“Wanneer je je Bijbel opent, opent God zijn mond. Wat uniek is aan de Bijbel, is dat we het niet gewoon lezen, maar de Bijbel leest ons.” De prediker benadrukt het belang om de Bijbel regelmatig te openen, als een inspanning om beter te leren communiceren met God. “Hoe meer tijd we spenderen in het Woord, hoe meer we God begrijpen en de manier waarop Hij werkt.”

Reacties

J
Dit is mij uit het hart gegrepen.
REAGEER
H
Dit is inderdaad waar. De Heer spreekt zacht en weigert Zijn stem te verheffen. Hij zal je dus nooit overstemmen. Dat is om je te stimuleren alles van jezelf 'uit te zetten' voordat je Hem kan verstaan, zodat Zijn boodschap niet met eigen gedachten verstrengeld raakt.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher