Canterbury Cathedral

God

24 juli 2018 door Trouw

Geld pompen in een marginaliserende kerk: naïef of moedig?

"Een enorme zak met geld pompen in een marginaliserende kerk. Wat is dat voor gekkigheid?," vraagt columnist Nico de Fijter zich af in Trouw. De Church of England trekt de komende tijd 35 miljoen euro uit om honderd nieuwe kerken te stichten.

"Liever een gelovige kerk die met enige bravoure tegen de stroom in, handelend vanuit een diepe overtuiging, op een creatieve manier zoekt er het beste van te maken, dan een kerk die lijdzaam toeziet tot de laatste kerkganger het licht uitdoet," schrijft De Fijter. Hij is optimistische over de kerkplannen. De Anglicaanse kerk gaat namelijk experimenteren met verschillende vormen van kerk-zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kerkkroeg of kinderkerk.

De Fijter: "Bovendien moeten al die nieuwe geloofsgroepen nadrukkelijk onderdeel uitmaken van de lokale gemeenschap: geen clubje aan de zijlijn, maar deel uitmaken van stad of dorp." Dit ambitieuze plan doet hem denken aan de pioniersplekken van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). "Dat nieuwe elan is vele malen verfrissender en inspirerender dan het vechten tegen de bierkaai dat de kerken - zowel hier als in Engeland - zolang getekend heeft."

Lees hier het volledige commentaar van Nico de Fijter.

Reacties

J
Slimme investering

Maar de Bijbel zegt: pas op dat ze geen business van je maken!

Voorgangers willen maar 1 ding: geld binnen hengelen van hun schaapjes.

Laat ze volgelingen van Paulus worden!!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher