Noord-Korea gevangenis

God

24 juli 2018 door Open Doors

Noord-Koreaanse christen: "Ik werd overvallen door angst voor de dood"

John Choi is een Noord-Koreaanse vluchteling die regelmatig spreekt voor Open Doors. Onlangs vroeg iemand hem hoe het is om in vrijheid christen te kunnen zijn.

Die vraag bracht hem terug naar de gevangenis waar hij als 15-jarige terechtkwam, nadat hij in China was opgepakt. Hij schreef er het volgende persoonlijke verhaal over. “Ik vertel dit, omdat je moet weten waar ik vandaan kom om te begrijpen hoe waardevol vrijheid voor mij is.”

“Mijn leven is zwaar geweest. Veel herinneringen heb ik weggestopt, maar sommige dingen brengen ze onherroepelijk weer boven. Zo las ik een paar weken geleden over de strafkampen in Noord-Korea en plotseling zat ik zelf weer in de gevangenis. Toen ik naar bed ging, durfde ik mijn ogen niet dicht te doen, uit angst voor wat ik dan voor me zou zien. Maar ik hoorde ze… Ik hoorde mijn medegevangenen schreeuwen en huilen. In een Noord-Koreaanse gevangenis is het niet stil. Integendeel.”

"Als kind heb ik vaak de dood op straat gezien. Veel mensen kwamen om van de honger en men liet ze gewoon liggen."

Doodsangst
“We zaten met vijftig man in één cel en moesten altijd op de grond te zitten, rug aan rug. Op een nacht ging een gevangene achter mij dood. Ik weet niet waardoor: marteling, honger, ziekte, gebrek aan medische zorg of dat allemaal. Twee agenten sleepten hem weg als een dood beest. Als kind heb ik vaak de dood op straat gezien. Veel mensen kwamen om van de honger en men liet ze gewoon liggen. Maar dat mijn medegevangene achter me stierf, was een nieuwe, schokkende ervaring. Ik werd overvallen door angst voor de dood.”

“Nadat ik zelf een keer bijna door marteling was overleden, werd ik vrijgelaten. Een wonder! God gebruikte een bewaker daarvoor. Opnieuw vluchtte ik naar China en dit keer lukte het om – ondanks hindernissen en gevaren – Zuid-Korea te bereiken.”

Vruchten van de vrijheid
“Nu woon ik in het Verenigd Koninkrijk, een vrij land. In Noord-Korea was vrijheid slechts een idee. Hier is het mijn dagelijks leven. Ik kan naar de kerk gaan en de Bijbel lezen zonder opgepakt te worden. Als ik bid, zing en God prijs, kan niet alleen Hij me horen, maar ook mensen om me heen. En daar hoef ik niet bang voor te zijn.”

“Maar vrijheid is meer. In Noord-Korea beslist de staat alles voor je. Hier kan ik zeggen wat ik wil, keuzes maken, kansen creëren. Dat zijn principes waaruit de vruchten van de vrijheid voortkomen: democratie, vrij economisch verkeer, politieke en sociale betrokkenheid. Wat ik duidelijk wil maken, is hoe waardevol de vrijheid is die we hier hebben. Ik koester haar als een geschenk van God, dat ik niet voor mezelf wil houden.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van Open Doors. Op zaterdag 20 oktober vindt de jaarlijkse Open Doors-dag plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher