Dagelijks leven

23 juli 2018 door Hart voor Kinderen

"Als God zo goed is, waarom heeft mijn baby dan honger?"

Hart voor Kinderen deelt in een van de tv-reportages over Haïti graag het bijzondere verhaal van Bobby en Sherry Burnette. Als partners van Hart voor Kinderen zijn ze te zien in het programma bij Family7 op dinsdag 24 juli om 22:30 en woensdag 25 juli om 04:00, 11:30 en 14:30. Bobby en Sherry verlenen hulp aan meer dan 8500 kinderen in Haïti. Ze zorgen voor voedsel, onderdak en christelijk onderwijs.

Hart voor Kinderen wil wereldwijd verlaten en kwetsbare kinderen in moeilijke levensomstandigheden kansen bieden op een beter leven, door ontwikkelingshulp, opvang en onderwijs.

God sprak
Sherry en haar man Bobby werkten als evangelisten in arme, zwarte gemeenschappen in de Verenigde Staten. Sherry vertelt: “In de jaren ’70 begon mijn man andere landen te bezoeken. Op een nacht sprak God tot hem en zei: ‘Ik wil dat je naar Haïti gaat.’” Bobby en Sherry kenden daar niemand, maar bezochten het land Haïti daarna diverse malen. “Op een dag zei Bobby tegen Sherry: ‘Misschien wil God dat we zendelingen worden. Kies jij maar een land uit. Elk land mag, maar niet Haïti. Ik ga niet verhuizen naar Haïti.’”

Sherry dacht: ‘Hoe kan dat? Waarom is mijn hart wel in Haïti, maar Bobby’s hart niet?’ Ze vertelt verder: “Ik zei er niets over en we lieten het even rusten. Bij een volgend bezoek aan Haïti namen we een groot team mee. Onderweg stopten we, Bobby ging onder een kokospalm zitten, en terwijl hij daar zat viel er een grote kokosnoot, recht op zijn hoofd. Best pijnlijk, maar voor Bobby was het alsof God zei: ‘Hier, heb ik nu je aandacht?’ Toen sprak God en zei: ‘Je verhuist over 30 dagen naar Haïti.’”

"'Als God zo goed is, waarom heeft mijn baby dan honger?’ Dat zette ons aan het denken."

En inderdaad, dertig dagen later lieten Bobby en Sherry de Verenigde Staten achter zich en verhuisden ze naar Haïti. Het echtpaar begint met evangelisatiecampagnes in het hele land. “Op een avond zaten we midden in het programma en vertelden iedereen hoe goed God is. ‘Hij is zó goed, Hij houdt zóveel van je!’ Dan houdt een vrouw achterin haar baby omhoog. De baby is vel over been. Ze schreeuwde iets in het Creools. We vroegen onze vertaalster wat het betekende, en ze zei: ‘De vrouw zegt: 'Als God zo goed is, waarom heeft mijn baby dan honger?’ Dat zette ons aan het denken. Hoe kun je alleen vertellen dat God goed is?
Hoe verklaar je dat als mensen honger lijden? Je moet iets méér doen. Naast het evangelie verkondigen begonnen we eten uit te delen. We begonnen een school en deden allerlei humanitair werk. Maar voornamelijk was ons doel de liefde van Jezus te laten zien.” Zo begon Love a Child, en inmiddels overzien Bobby en Sherry meer dan 8500 kinderen, verspreid over meerdere projecten in Haïti.

Alsof ze zijn gestorven en in de hemel zijn beland
Onderdeel van de organisatie is een grote loods met goederen, waarmee een groot deel van de omgeving wordt geholpen in het dagelijkse onderhoud. In 2016 is Love a Child gestart met een project op de grootste vuilnisbelt van Haïti, vlakbij Cité Soleil. “Veel mensen overleefden de aardbeving (in januari 2010, red.), maar hadden geen woning meer en hebben toen tenten gebouwd op de vuilnisbelt.” Er leven daar inmiddels vele families tussen het afval en de varkens. “Ze hebben niets te eten, zowel de kinderen als de volwassenen eten van de vuilnis die daar gestort wordt. Sinds vorig jaar delen we daar voedsel uit.”

Bobby en Sherry ontmoetten een familie, die met zeventien mensen in één container woonde. “We zeiden, we kunnen niet iedereen hier helpen, maar laten we in elk geval iets doen. In december 2016 hebben we deze familie naar twee compleet gemeubileerde huizen verhuisd. Toen moesten we ze een baan geven. De oma betalen we nu om de school schoon te maken. Een van de jongemannen wilde matrassen maken, dus we hielpen hem met het opzetten van een bedrijfje. De andere jongeman werkt met twee meisjes in onze loods. Ze komen allemaal uit dezelfde container. Ze helpen ons om het voedsel in zakken te verpakken. Het creëert werk en dus zelfredzaamheid.” Ze hebben het gevoel alsof ze zijn gestorven en in de hemel zijn beland, aldus Sherry.

‘Ik word zo moe van het voedsel van de vuilnisbelt. Denk je dat God ons zou kunnen helpen om hieruit te komen?’

Moe van de vuilnisbelt
“We waren eens een dag op de vuilnisbelt, toen mijn cameraman twee jongens van vijf en zeven bovenop de container hoorde praten. De een zei: ‘Denk je dat we ooit naar school kunnen?’, waarop de ander zei: ‘Het is heel moeilijk hier op de vuilnisbelt en mama heeft geen geld.’ De eerste zegt: ‘Ik word zo moe van het voedsel van de vuilnisbelt. Denk je dat God ons zou kunnen helpen om hieruit te komen?’ De ander zegt dan: ‘God kan alles. Ik denk dat Hij ons kan helpen.’ Dat was het eind van het gesprek, minder dan een jaar geleden. Nu zitten die jongens hier op school. Onlangs zei ik nog tegen ze: ‘God heeft je horen praten. Je leeft niet meer op de vuilnisbelt, je krijgt eten en kunt naar school!’ Je kunt niet iedereen helpen, maar degene die God jou aanwijst, die kun je wel helpen.”

Love a Child is een geweldig mooi voorbeeld van hoe onderwijs echt een nieuw begin kan zijn voor kinderen. Ook Hart voor Kinderen zet zich daar met hart en ziel voor in. Wij geloven namelijk dat vooruitgang begint met onderwijs en helpen kinderen te ontsnappen aan de armoede die van generatie op generatie doorgaat, door ze naar school te laten gaan. Veel kinderen in Cité Soleil leven op de vuilnisbelt en krijgen geen kans om aan dit leven te ontsnappen.

Voor 120 euro per jaar kan een Haïtiaans kind een jaar lang naar school. Geeft u deze kinderen een nieuwe kans door hen naar school te laten gaan? Klik hier om het werk van Hart voor Kinderen te steunen. De laatste uit de reeks van vier tv-reportages is op 31 juli om 22:30 en op 1 augustus om 04:00, 11:30 en 14:30 te zien op Family7.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher