Vaticaan

Nieuws

23 juli 2018 door Redactie

Het Vaticaan valt het welvaartsevangelie aan en benoemt de gevaren

In de laatste editie van het Vaticaanse nieuwsblad La Civilta Cattolica schrijven twee communicatieadviseurs van de paus een artikel over de gevaren van het welvaartsevangelie. De adviseurs winden er geen doekjes om: ‘Het welvaartsevangelie zegt in essentie dat welvaart en succes synoniemen zijn voor religieuze overtuiging’. Dat meldt Relevant Magazine.

In het verhaal ‘The Prosperity Gospel: Dangerous and Different’ wordt ingegaan op het concept van neptheologie gecombineerd met de Amerikaanse droom en president Donald Trump. Ook zijn er referenties naar Amerikaanse voorgangers van megakerken en televisie-evangelisten zoals Pat Robertson en Joel Osteen.

Gevolgen voor de armen
Volgens de twee auteurs is het welvaartsevangelie in tegenspraak met redding en sociale gerechtigheid. “Een van de ernstige problemen die het welvaartsevangelie met zich meebrengt zijn de perverse gevolgen voor de armen. Het verbastert niet alleen het individualisme, het zet mensen ertoe aan om op wonderen te focussen. Omdat alleen geloof – geen sociale of politieke betrokkenheid – welvaart kan opleveren.”

Gebrek aan empathie
“Daardoor ontstaat volgens de communicatieadviseurs een gebrek aan empathie en solidariteit van aanhangers van het welvaartsevangelie.” Ze doelen hiermee op de wereldwijde crises. “Er kan geen mededogen zijn voor degenen die niet welvarend zijn, want ze hebben de regels duidelijk niet gevolg en leven daardoor als mislukking en zijn niet geliefd door God.”

Het Vaticaanse nieuwsblad wordt goedgekeurd en beoordeeld door het Vaticaan en is onder paus Franciscus een niet-officiële publicatie geworden waar zijn opvattingen in  beschreven staan.

Reacties

J
Ik ben geen voorstander van het 'welvaartsevangelie', maar als er iemand geen recht van spreken heeft , is het wel de RK kerk, met zijn gigantische rijkdommen en eigendommen die ze door de eeuwen heen bij elkaar gelogen en gestolen hebben. (zie de aflaathandel) Neem die religieuze roversbende toch niet serieus....
REAGEER
A
We wachten op de afbraak van de RK-tempel in het Vatikaan als zielse vertoning, mogelijk dat nog vele R katholieken Jezus vinden tot hun Eeuwige Redding.

Shalom
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher