Gedachten

Dagelijks leven

24 juli 2018 door Dick van den Bos

Satan probeert je gedachtewereld binnen te komen: op deze 5 manieren houd je hem buiten

"Het begint vaak met een ‘fladderende’ gedachte – zo snel, dat wanneer je het beseft, het alweer weg is. Maar wanneer het terugkeert, blijft het een beetje hangen. En na langere tijd is deze gedachte onderdeel van je gedachtepatroon. Je bedenkt je dat de gedachte zo slecht nog niet is," vertelt Bijbelleraar en schrijver Ava Pennington.

In de diepte van mijn gedachten, weet ik precies wat er gebeurde. Zonden waar ik nooit mee bezig was of die ik nooit in de praktijk heb gebracht, zijn mijn gedachteleven binnengekomen. Waarschijnlijk herken je het wel. Enkele voorbeelden:

- 'Een kleine leugen doet niemand pijn.'
- 'Niemand heeft het door als ik de kantjes er vanaf loop.'
- 'Het zijn alleen maar plaatjes.'
- 'Het is oké. Niemand verwacht van jou dat je haar vergeeft.'
- 'Het is een klein ding. God is druk met grotere dingen.'

Hoe kun je deze kleine slangen weerstaan? Zullen we ooit onze gedachten overwinnen?

De Bijbel vertelt ons dat we getransformeerd moeten worden door de vernieuwing van ons denken (Romeinen 12:2). Maar God geeft ons niet alleen het gebod, Hij vertelt ook hoé je je gedachtewereld kunt controleren.

Onze hemelse Vader belooft Zijn vrede – en in ruil daarvoor mogen we Hem onze angst geven, door onze dankzegging.

Het actieplan
Filipenzen 4:4-9 geeft ons het actieplan om de strijd in onze gedachten aan te gaan:
Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend. De Heere is nabij. Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.

Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardig is, bedenk dat. Wat u ook geleerd en ontvangen en gehoord en in mij gezien hebt, doe dat; en de God van de vrede zal met u zijn.

Stap 1: verheug je
“Verblijd je in de Heer, altijd. Opnieuw zeg ik, verblijd je! .. De Heer staat aan je kant.” (Filipenzen 4:1)

Zelfs in het midden van een geestelijk gevecht over je gedachten, verblijd je! Waarom? Omdat ‘de Heer aan je kant staat.’ Hij beloofde dat Hij ons nooit zou verlaten, en Hij houdt Zijn beloften.

Stap 2: laat los
“Wees u over niets bezorgd. Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God”. (Fil. 4:6)

Dit vers moedigt ons aan om onze angst los te laten. Niet op een ‘huilerige’ manier, maar met dankzegging. Als je niet dankbaar bent in alle dingen, zeg je eigenlijk; ik zou het beter doen dan God als ik de leiding had. Bedank God voor Zijn geduld: Hij blijft ons onderwijzen totdat we het uiteindelijk begrijpen.

Vervang de angst met dingen die nobel, waarheid, puur, liefelijk en bewonderenswaardig en excellent zijn.
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Stap 3: ontvang
"En de vrede die elk verstand te boven gaat, zal je harten en verstand beschermen door Christus Jezus" (Fil 4:7).

Het uitruilen van angst voor vrede, klinkt als een hele goede deal. Onze hemelse Vader belooft Zijn vrede – en in ruil daarvoor mogen we Hem onze angst geven, door onze dankzegging. Een vrede zal ons hart en ons verstand dan binnen komen.

Hij belooft ons om deze vrede te gebruiken en om ons verstand te beschermen. Het Griekse woord voor ‘beschermen’ is ‘phroureo’. Dat heeft een militaire associatie: de voorziening van bescherming tegen de vijand. En dat is een vrede, afkomstig van de volledige kracht van God zelf, door Zijn Zoon.

Stap 4: vervang het
“Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardig is, bedenk dat. Wat u ook geleerd en ontvangen en gehoord en in mij gezien hebt, doe dat; en de God van de vrede zal met u zijn.” (Fil. 4:8)

Ik hou van een schoon huis, maar ik geniet niet van de inspanningen die nodig zijn om dat resultaat te bereiken. Het schoonmaken is hard werken.

Het is desondanks niet genoeg om hier te stoppen. We moeten er ook andere dingen voor in de plek brengen. Vervang de angst met dingen die nobel, waarheid, puur, liefelijk en bewonderenswaardig en excellent zijn. Natuurlijk: de volgende vraag is: hoe?

1)Ken je iets dat meer waarheid bevat dan Gods Woord? Memoriseer bijbelteksten!

2)Is er iets meer puur dan God zelf? Investeer tijd om het karakter van de Vader, en zijn wegen, beter te leren kennen! Spendeer tijd met Hem in gebed.

3)Wie is onze lofprijs meer waard dan de schepper en de onderhouder van al het zienelijke en onzienlijke? Speel aanbiddingsmuziek af, leer liederen: maak een lijst van eigenschappen van God en memoriseer die tijdens het sporten, bijvoorbeeld:
A – Almachtig
B-  Bevrijder
C - Compassievol

In het slagveld van ons verstand kunnen gedachten overwonnen worden. Ben je klaar om de strijd aan te gaan?

Stap 5: herhaal 
“Wat u ook geleerd en ontvangen en gehoord en in mij gezien hebt, doe dat; en de God van de vrede zal met u zijn.” (Fil 4:9)

Paulus sluit deze passage af door op te roepen om zijn voorbeeld te volgen. Doe dat, het maakt niet uit of je succes hebt, of wanneer je faalt. Doe het wanneer je er zin in hebt, maar ook wanneer je er geen zin in hebt. Doe het zelfs wanneer het moeilijk is – doe het vooral als het moeilijk is.

Het is God die ons bekrachtigt (Fil. 4:13) en elke dag zijn we bekrachtigd in het beeld van de glorie van de Heer, door zijn Geest (2 Kor. 3:18). We zijn een werk in progressie. En de Heilige Geest is degene die het werk voleindigt.

Het strijdveld voor Zijn transformatie is ons denken. Het is belangrijk om gewoonten te ontwikkelen om je gedachten te verslaan. Gods Woord is waar en Zijn wegen zijn bewezen. Het is aan ons om te implementeren wat Hij zegt – terwijl we afhankelijk zijn van Zijn Heilige Geest.

In het slagveld van ons verstand kunnen gedachten overwonnen worden. Ben je klaar om de strijd aan te gaan?

Reacties

"En de Heilige Geest is degene die het werk voleindigt."

En hóe Gods geest kan komen wonen en werken in en door de gelovigen is te lezen op www.openbaring.nu, in het toegevoegde boek 'Geest van God'.
J
Gods Geest woont in elke gelovige. De gelovige is daar namelijk mee verzegeld, als onderpand van de erfenis die wacht. Daar hoef ik niet weer een boek voor te lezen, of een kunstje voor te leren, staat gewoon in de Schrift.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher