Israël vlag

Nieuws

20 juli 2018 door NOS | Israël Today | Reformatorisch Dagblad

Israël is nu officieel een Joodse natiestaat

Het parlement van Israël heeft donderdag een omstreden wet aangenomen waarin Israël wordt omschreven als 'natiestaat van het Joodse volk.' Van de parlementsleden stemden er 62 voor en 55 tegen de wet, melden verschillende media.

Premier Netanyahu spreekt van een "historisch moment" in de geschiedenis van het zionisme en de staat Israël. Hij wees erop dat vijandige groeperingen het bestaansrecht van Israël ontkennen en dat het daarom goed is over "een wet te beschikken die uit steen is gehouwen".

De wet bepaalt onder andere dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is; in Israël de Joodse kalender van toepassing is, maar ook de (westerse) Gregoriaanse kalender wordt gebruikt; de Onafhankelijkheidsdag een officiële nationale feestdag is; de gedenkdagen aan de Holocaust en de gesneuvelde soldaten officiële gedenkdagen zijn; Shabbat en de feestdagen rustdagen zijn, en niet-Joden het recht hebben om hun rustdag en feestdagen te vieren.

Ook wordt een einde gemaakt aan de gelijkschakeling van Arabisch en Hebreeuws. De "ontwikkeling van Joodse vestiging" is in de wet opgenomen als een kwestie van nationaal belang.

Klik hier voor een uitgebreide analyse op de website van Centrum Informatie en Documentaite Israël (CIDI).

Reacties

l
Gefeliciteerd ISRAEL, Wees trots op je land met de geweldige hoofstad JERUZALEM.

REAGEER
R
Onrecht jegens niet-Joodse minderheidsgroepen dat al langer bestond is nu dus in een wet vastgelegd. Ofwel de facto onrecht en discriminatie is nu dus ook de jure onrecht en discriminatie geworden. Zeer onbijbels allemaal.
J
Ruud,ik ben een minderheidsgroep in mijn eigen land mbt echtscheiding, abortus, homohuwelijk, euthanasie, etc, etc. die allemaal tegen MIJN zin in, maar wel gedurende mijn leven allemaal in wetten zijn vastgelegd!Bedankt, dat je dat ONRECHT en zelfs discriminatie (?) noemt.

Ik noem dat de onderdrukking/farce van de "75+1" jegens de 75-1"!

(waar regelmatig wetten mee worden aangenomen!!!!)Help je dan mee om die wetten allemaal terug te draaien!

Het is toch onrecht volgens jou????
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher