Eritrea

Nieuws

20 juli 2018 door Open Doors

Eritrea: christenen op de vlucht naar Europa

Geheime gelovigen in Eritrea lopen grote risico’s. Wie ontdekt wordt, kan in een militair trainingskamp belanden, waar de omstandigheden mensonterend zijn. Het overkwam Matthew. Toen hij het kamp mocht verlaten, vluchtte hij naar het buitenland. Nu leidt hij daar een vluchtelingenkerk. Tot zijn verdriet kiezen velen voor een levensgevaarlijke tocht naar Europa. Maar hij ziet ook dat God onder de ontheemde mensen aan het werk is.

Ruim tien jaar geleden werd Matthew gearresteerd tijdens een samenkomst van evangelische christenen. “We werden omsingeld door veiligheidstroepen. Ze namen ons mee naar het politiebureau en vervolgens hebben we bijna veertig dagen in een gevangenis gezeten. Daarna werd ik naar een militair trainingskamp gebracht.”

Intimidatie en indoctrinatie
Zo’n kamp is gericht op intimidatie en indoctrinatie. “Van ’s morgens tot ’s avonds bestaat de dag uit oefenen, trainen en lessen over Eritrea, de partij en de ‘vijand’, waarmee ze vooral Ethiopië en Amerika bedoelen. Als je familie niet voor voedsel zorgt, lijdt je honger. In het kamp zelf krijg je droog brood en een soep die niet te eten is. Er is ook veel te weinig water om te drinken, laat staan om te wassen. Wie probeert te ontsnappen, wordt afgeranseld en daarna vastgebonden in de zon achtergelaten.”

Na drieënhalve maand mocht Matthew het kamp verlaten. Maar wie de militaire training heeft ‘afgerond’, is verplicht om voor onbepaalde tijd voor de overheid te werken. Matthew moest het leger in. Vanaf dat moment zocht hij naar een mogelijkheid om te vluchten, wat hem eind 2008 lukte.

Inmiddels heeft hij een bestaan opgebouwd in een ander land in de regio. Ook is hij actief in een vluchtelingenkerk, waar hij dagelijks geconfronteerd wordt met het leed van hen die proberen te ontkomen naar Europa. De tocht zelf is levensgevaarlijk en onderweg worden mensen ontvoerd voor losgeld of vermoord om organen te kunnen verkopen. Vrouwen die een poging wagen te vluchten, houden er rekening mee te worden verkracht. “Mensensmokkelaars hebben geen geweten”, weet Matthew. “Het is hun alleen om het geld te doen.”

Hoop en bemoediging
Matthew probeert vluchtelingen hoop te geven en moedigt ze aan om te blijven. Soms voelt hij zich machteloos. “We bidden met de mensen die vertrekken, maar vragen ons af: waar laten we ze naartoe gaan?” Gelukkig ziet hij ook dat God het werk zegent. In de vluchtelingengemeenschappen zijn sterke kerken ontstaan. “God gebruikt deze kerken om andere mensen te bereiken. Velen zijn daardoor tot geloof gekomen.” Matthew ziet uit naar de dag dat de kerk in Eritrea vrij zal zijn. “De kerk zal een sterke rol spelen in de opbouw van onze maatschappij. Daarom vraag ik christenen wereldwijd om voor Eritrea te bidden.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van Open Doors. Op zaterdag 20 oktober vindt de jaarlijkse Open Doors-dag plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher