Rohingya Bangladesh

Nieuws

20 juli 2018 door Marian Heek, Medair

Honderdduizenden vluchtelingen leven op tikkende tijdbom in Bangladesh

Honderdduizenden Rohingya leven op dit moment in de vluchtelingenkampen in Bangladesh op een tikkende tijdbom.

De maand juli is de periode van de moesson met de meeste regen en met grote kans op een cycloon aan het begin of het einde van deze periode die loopt tot oktober. Noodhulporganisatie Medair maakt zich grote zorgen dat de Rohingya opnieuw een ramp mee moeten maken. "Er leven nog steeds vluchtelingen op slechte plekken die niet tegen de cycloon bestand zijn,” zegt Merel Verbeek, medewerker Medair.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Verbeek is sinds een paar weken terug uit Cox’s Bazar, Bangladesh waar zij voor Medair vijf maanden werkzaam was in het logistieke team. "We hebben keihard gewerkt met ons team en lokale medewerkers om alle voorbereidingen voor het regenseizoen af te hebben. En dat is gelukt,” vertelt Merel op het Nederlandse Medair kantoor in Amersfoort. "Je moet je voorstellen dat we drie mobiele medical teams hebben opgezet en drie voedingsklinieken. Ook hebben we onderdakpakketten uitgedeeld en extra pakketten met 'tie down kits' tieraps die mensen nodig hebben als de wind opsteekt. Daarmee kunnen ze hun tentzeil beter vastmaken.”

De regenval zorgt nu al voor aardverschuivingen in de kampen. Bij het creëren van ruimte om alle vluchtelingen van een plek te voorzien zijn alle bomen en andere vegetatie weggehaald. Daardoor is het gebied nog kwetsbaarder voor landverschuivingen. Veel Rohingya zijn bang en willen naar veiligere plekken. Een ander probleem van veel regen is dat de vluchtelingen er niet op uit kunnen om hout te verzamelen om vuur te maken voor het koken van eten. Het hout is ook te nat. De weersverwachtingen de komende dagen laten zien dat de regen gaat toenemen. Daarnaast vormt wind een probleem. Windstoten kunnen voor veel schade zorgen aan de onderkomens van de vluchtelingen. De laatste vijf jaar trok er vier keer een cycloon over het gebied Cox’Bazaar dat gevoelig is voor cyclonen.

Gerard Adema, teamleider van Medair in Bangadesh vindt het moeilijk in te schatten wat de gevolgen van een eventuele cycloon zijn: "Ik kan de impact die een cycloon zou hebben nu niet overzien, dat hangt allemaal af van de intensiteit en de nasleep van een mogelijke ziekte-uitbraak. De voorbereidingen voor de moessonregens waren uitdagend, maar we hebben kunnen doorgaan met slechts minimale vertragingen. Tijdens de moessons hebben we twee voedingsklinieken kunnen bouwen en openen en een derde zal binnenkort worden geopend. Deze klinieken bevinden zich in de dichte, moeilijk bereikbare delen van het kamp en bieden aanvullende voedselrantsoenen voor ongeveer 15.000 zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 5 jaar.”

De teams van Medair werken op dit moment vanaf een nieuw stuk grond dat bestemd is voor gezinnen die worden verplaatst vanwege de onveilige locaties van hun huizen. Teams installeren drainage, paden en keerwanden en de medische teams bieden gezondheidsdiensten.

Medair zit sinds september vorig jaar in Bangladesh omdat, als gevolg van geweld in de staat Rakhine in Myanmar, Rohingya naar Cox’s Bazar zijn gevlucht. Sindsdien verblijven 800.000 Rohingya in vluchtelingenkampen en zijn ze volledig afhankelijk van noodhulp voor voedsel en andere levensbehoeften.

Er is een enorm hoge nood, signaleert Merel. "De verschillende kampen zijn bijna allemaal aan elkaar gegroeid. Het is heel groot. Ter illustratie: er loopt een doorgaande weg door het kamp, waar sommige mensen twee uur over doen om achter uit het kamp naar deze weg toe te lopen. Juist op die afgelegen plekken in het kamp komt vrijwel niemand.” En daar begonnen wij toen we de noodhulp voor de Rohingya opzetten. We brachten de spullen zo ver mogelijk met een vrachtwagen en vanaf dat moment liepen we met alle spullen naar het eind van het kamp, heuveltje op heuveltje af.”

Niet alleen Medair maakt zich zorgen om de situatie van de Rohingya op dit moment. Ook andere organisaties geven bij de overheid aan dat er meer Rohingya’s naar een veilige plek verplaatst moeten worden. Merel: "Het gebied is bergachtig. Er zijn plateaus gemaakt zodat mensen uit ‘gevaarlijke zones’ daarheen verplaatst konden worden. Maar nog steeds zijn er Rohingya die groot risico lopen door overstromingen omdat er niet voldoende veilige plekken zijn als de cycloon eraan komt.”

Als logistiek medewerker heeft ze niet veel met de Rohingya’s zelf gesproken. Maar ze merkte wel dat vooral de Rohingya vrouwen angstig zijn en ernstig ondervoed. "Al het eten gaat naar hun kinderen. Ze hebben het heel moeilijk. Maar ze zijn blij dat ze leven en weg zijn uit Myanmar.”

Medair ondersteunt in Bangladesh partner World Concern als onderdeel van de Integral Alliance – een internationaal samenwerkingsverband van christelijke noodhulporganisaties. De hulpprojecten van Medair richten zich op ondervoeding en onderdak.

Reacties

J
Wie kaatst kan de bal verwachten

Niet overal pikt men moslim geweld
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher