Job Logmans

Dagelijks leven

20 juli 2018 door Jeffrey Schipper

EH-student Job: "Ik ervaar stress om te slagen in het leven"

“Op het vwo ervaarde ik een bepaalde stress om te slagen in het leven. Ik heb geen flauw idee van wat ik wil of wat ik later ga doen. Op de Evangelische Hogeschool hoop ik dat te gaan ontdekken.” Job Logmans (foto boven) blikt vooruit op het Basisjaar dat zij volgde aan de EH. Student Anouk van der Linden kijkt terug op het afgelopen Basisjaar.

De Evangelische Hogeschool is een interkerkelijk stichting met als missie jongeren toe te rusten vanuit bijbels fundament op het gebied van studie, beroep, kerk en maatschappij. De EH wordt niet gesubsidieerd door de overheid.

Hoe wil jij in het leven staan? Dit is een vraag die veel jongvolwassenen bezighoudt. De maatschappij is zo hectisch dat er vaak geen tijd is om zelf keuzes te maken en erover na te denken waar je voor staat. De afgelopen periode stond voor veel jongeren in het teken van het behalen van hun middelbare schooldiploma en het vinden van een vervolgstudie. Maar hoe kies je? Wat vind je belangrijk? En hoe geef je je geloof handen en voeten?De EH biedt voor deze jongeren een uniek tussenjaar, het EH-Basisjaar, aan waarin zij met deze vragen aan de slag te kunnen gaaan. Wie kiest voor de EH, kiest voor bezinning: even op adem komen om te bepalen wat voor jezelf belangrijk is.

Verkeerde studiekeuze
Na een verkeerde studiekeuze had Anouk uit Zwijndrecht geen idee welke richting zij op wilde in haar leven. “Dit werkte ook allemaal niet ten goede voor mijn relatie met God. Ik was vroeger altijd een spontane meid die van aanpakken hield, maar door alle teleurstellingen was ik veranderd. Ik keek veel meer de kat uit de boom en ik was pessimistischer geworden. Ik gaf mijn grenzen niet aan omdat die voor mij zelf ook niet meer duidelijk waren.

Op de EH heb ik mijzelf weer gevonden. Door veel na te denken over wie ik ben en wat ik kan, heb ik niet alleen mijn ‘positieve’ eigenschappen terug, maar kan ik ook beter omgaan met mijn mindere eigenschappen juist omdat ik weet waar mijn valkuilen liggen. Ook mijn Godsbeeld is veranderd. Aan het begin van het jaar was die niet zo positief; ik zag God vooral als Rechter waar ik voor moest staan en mijn zondige leven moest belijden. Ik moest mij overgeven aan Hem en iemand anders worden om aan Zijn beeld te voldoen.

Anouk van der Linden

Nu zie ik dat ik geen heel nieuw mens hoef te worden, maar mag veranderen met het mooie wat Hij in mij heeft gelegd. Ik zie God nu meer als Vader, Hij staat nog steeds boven mij maar op een liefdevolle manier. Natuurlijk, er zijn momenten dat ik dit niet zo ervaar, maar ik weet het met mijn hoofd ook als het niet zo voelt mijn hart. Door het Basisjaar heb ik zicht gekregen op wie ik ben en wie God is. Ik ben zelfverzekerder geworden en positiever. Dit moet ik vasthouden voor de toekomst.”

Stress om te slagen
Job Logmans uit Apeldoorn kiest volgend jaar voor een jaar bezinning aan de EH. Hij brengt zijn motivatie als volgt onder woorden. “Op het vwo ging het me allemaal best makkelijk af; ik hoefde weinig te doen en haalde goede cijfers. Tegelijkertijd ervaarde (en ervaar) ik ook een bepaalde stress om te slagen in het leven, mede omdat ik geen flauw idee heb van wat ik wil of wat ik later ga doen.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Ik zie er naar uit om dat het komend jaar te gaan ontdekken. Juist omdat je bij wijze van spreken niet kunt zakken voor de EH, je aan je studiekeuze en studievaardigheden gaat werken en concreet aan de slag gaat met je toekomst, hoop ik dat het me rust gaat brengen. Ook op het gebied van het geloof wil ik de zoektocht aan gaan. Ik geloof niet dat God niet bestaat, maar over allerlei zaken heb ik wel vragen.

Op dit moment plan ik niet al te veel vooruit; ik bekijk het dag voor dag. Volgend jaar rond deze tijd hoop ik daar veranderd in te zijn. Dat ik verder vooruit kan kijken en dat ik een doel heb voor mijn leven. Ik ben heel benieuwd naar wat de EH me gaat brengen.”

Meer weten over het EH-Basisjaar? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher