God

19 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom lijkt religie geografisch bepaald?

'Als er echt maar één God is die hemel en aarde geschapen heeft, waarom is de religie dan geografisch bepaald? In het Midden-Oosten de islam, in India het hindoeïsme etc.,' kreeg een vragensteller te horen van een collega. 'Wat had ik tegen die collega moeten antwoorden?,' vraagt de vragensteller zich af via de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kerkhistoricus Jan Zwemer geeft antwoord.

Zwemer: "God koos voor één volk (Israël, red.) om van daaruit later alle volkeren te zegenen door middel van de Messias, zodat ook alle volkeren later op die juiste wijze zouden leven. Een keus voor één volk is per definitie beperkt, dat kan niet anders, maar in dit geval was het dus een tijdelijke beperking. Het was de bedoeling heel de wereld onder het beslag van de tien geboden en onder de zegen van de Middelaar te brengen. Dat is, tot heden toe, niet volledig gelukt, onder meer (voor zover wij mensen dat kunnen doorzien) om allerlei historische redenen. 

Je kunt misschien uitleggen dat er een wereldwijde strijd is (en altijd is geweest) tussen goed en kwaad, waarbij God aan de kant van het goede staat, en Hij terrein verovert en soms verliest aan de tegenovergestelde machten. Waarbij echter de christenen en Joden weten dat de eindoverwinning reeds is veiliggesteld: Jezus heeft de machten van het kwaad in principe overwonnen op Golgotha.

Misschien zou iemand tegenwerpen: maar als je nu in een boeddhistisch of hindoeïstisch land (of vul maar een andere godsdienst in) geboren wordt en leeft, dan kun je daar toch niks aan doen? Dat is helemaal waar. God zal in Zijn wijsheid mensen daarvoor niet straffen. Jezus heeft op dat soort vragen tenminste twee types van antwoorden gegeven."

Ben je benieuwd naar deze antwoorden en het volledige antwoord van Jan Zwemer. Lees dat hier op de website van Refoweb.nl.

Reacties

S
Er daarmee van uitgaand dat er een hel en hemel is moet je er dan ook vanuit gaan dat de voorouders van de mensen in niet zo christelijke landen besloten om de God van het paradijs bewust niet meer te zoeken en te dienen. Mensen kwamen op afgoden uit.Nakomelingen worden beoordeeld naar o.a. hun geweten (voor zover dat niet verminkt is). Maar ik zou zelf niet naar mijn eigen geweten willen worden geoordeeld. Ik weet dat ik gelogen heb, dat ik te hard heb gereden, ook in de bebouwde kom, ik weet hoeveel zwervers ik voorbij heb gelopen....
S
Vaak wordt die vraag gesteld door mensen die zelf wel de christelijke boodschap kennen....
J
De islam heeft binnen een eeuw (nagenoeg) het gehele christendom uitgeroeid in het MO, het Verre Oosten, inclusief China. (In India hebben miljoenen vrouwen zelfmoord gepleegd, om niet in islamitische harems te verdwijnen!!)

Christelijk Europa heeft onder aanvoering van Rome de islam ruim 1350 jaar steeds kunnen afweren.

Totdat de RK in 1967 de verbijsterende en verstrekkende beslissing genomen heeft, dat de god van de Bijbel en de koran dezelfde zou zijn!!!!!!Daarmee verloor Europa de "wil" om de opmars van de islam te stuiten.

Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher