Bert den Hartog

Dagelijks leven

19 juli 2018 door Jeffrey Schipper

"Hardlopen is leuker dan alleen geld in collectezak stoppen"

“Het is goed om geld in de collectezak te doen. Leuker is sponsors verzamelen en hardlopen. Nu ben ik concreter met het goede doel bezig,” zegt Bert den Hartog. In september trekt hij zijn hardloopschoenen aan om de Mont Ventoux in Frankrijk te beklimmen. Momenteel doet hij zijn best om duizenden euro’s op te halen voor een betere toekomst voor kindslaven in Haïti. Tegenover CIP.nl vertelt Bert over deze actie van Woord en Daad.

Verhalen van ver weg komen dichtbij op de Woord en Daad Werelddag. Thema: Sterker dan de storm?! Beleef de cultuur, leefomgeving en smaken van de landen waar Woord en Daad werkt. Dé dag voor jong en oud op 19 januari 2019.

Wat houdt Sport for Others in en wat is het doel?
“Sport for Others komt voort uit een eerder Woord en Daad-project, genaamd Fiets of Loop voor een Huis. Vijf jaar lang is er geld opgehaald voor de bouw van huizen in Bangladesh en inmiddels staan er in het land duizenden huizen die waterbestendig zijn. Op dit succes bouwt Woord en Daad voort aan de hand van deze nieuwe actie. Deze keer is gekozen voor een ander doel: kindslaven in Haïti. Wereldwijd leven er nog altijd 40 miljoen mensen in slavernij, waaronder 10 miljoen kinderen. Met het geld dat door middel van deze actie wordt opgehaald wil Woord en Daad deze kindslaven een betere toekomst geven.”

Je hebt je in de slavernijproblematiek in Haïti verdiept. Wat is je opgevallen?
“Mijn vrouw en ik hebben drie dochters. Alle drie zijn ze gezond, doen ze een opleiding en groeien ze op in een beschermde omgeving. Het gaat mij dan ook aan het hart als ik lees dat Haïtiaanse kinderen op jonge leeftijd bij hun ouders vandaan worden gehaald om in rijkere Haïtiaanse families als huishoudhulp te worden misbruikt.

"Het is goed om geld in de collectezak te doen. Leuker is sponsors verzamelen en hardlopen."

Ouders van deze kinderen kunnen niet voorzien in hun primaire levensbehoeften. Dat is dan ook de reden dat deze mensen besluiten om hun kinderen weg te geven of te verkopen. Vaak wordt deze arme gezinnen ook nog eens een betere toekomst voorgeschoteld en weten ouders dus niet dat hun kinderen een lijdensweg wacht. In de praktijk worden deze kinderen als slaaf behandeld: ze mogen niet naar school en worden geïsoleerd, uitgebuit en misbruikt.”

Iedere deelnemer van Sport for Others haalt minstens 1.000 euro op en gaat in september naar Frankrijk. Wat gaan jullie daar doen?
“Op 22 september gaan we naar de Franse plaats Sault om daar wandelend, hardlopend of fietsend de Mont Ventoux te beklimmen. Het gaat om een klim van 27 kilometer met een hoogteverschil van 1220 meter. Ik heb gekozen voor een ultraloop van twee keer 25 kilometer. Momenteel probeer ik in mijn netwerk zoveel mogelijk mensen te overtuigen om mij financieel te ondersteunen.”

Voor iedere 1.000 euro krijgt één kindslaaf: een veilig thuis en goede zorg, een jaar lang onderwijs en psychosociale hulp. Maar niet alleen het kind krijgt goede zorg. 1/3 van dit bedrag wordt besteed aan de preventie van kindslavernij en training van de ouders, zodat het kind een veilige omgeving heeft om op te groeien. Dit doet Woord en Daad in samenwerking met de lokale kerken en scholen.

Woord en Daad werkt in Haïti nauw samen met de Haïtiaanse organisatie Restaveks Freedom. Bert: “Dankzij dit soort samenwerkingen kan Woord en Daad meewerken aan re-integratie van kindslaven. Kinderen worden ondergebracht in pleeggezinnen of tehuizen en krijgen de mogelijkheid om naar school te gaan.”

"In mijn omgeving mag ik op een laagdrempelige manier over deze actie vertellen, ook onder niet-christenen. Ook dit is een manier van evangeliseren."

Tijdens de vorige actie voor Bangladesh is in vijf jaar tijd miljoenen euro’s bij elkaar gebracht aan de hand van hetzelfde concept: een combinatie van geld ophalen voor het goede doel en een sportief evenement. Wat is het geheim van dit succes?
“In onze kerk wordt regelmatig voor Woord en Daad gecollecteerd. Eén van mijn dochters liet mij op een gegeven moment weten dat het haar wel leuk leek om aan een wandeling mee te doen. Omdat je als deelnemer op zoek moet naar sponsors, ben je heel concreet met het goede doel bezig. Je leeft naar een bepaalde datum toe en wordt aangespoord om je ook in het goede doel te verdiepen. Zo wordt naastenliefde op een veel rijkere manier ingevuld dan wanneer ik alleen een geldbedrag zou overmaken.”

Ook je geloof is een belangrijke motivatie om je voor dit doel in te zetten. Waarom?
“In de Bijbel lees ik dat we ons naasten moeten liefhebben als onszelf. Vaak zijn we egocentrisch en zijn we als mensen toch vooral geneigd om voor onszelf te zorgen. Gods woorden sporen mij aan om ook naar anderen om te kijken. Ten tweede geloof ik dat Jezus ons de opdracht heeft gegeven om het Evangelie uit te dragen, in woord en daad. In mijn omgeving mag ik op een laagdrempelige manier over deze actie vertellen, ook onder niet-christenen. Ook dit is een manier van evangeliseren.

Ik hoop bij elkaar 4.500 euro op te halen, zodat zoveel mogelijk kinderen geholpen kunnen worden. En ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken!”

Lees hier meer over Sport for Others en klik hier om Bert den Hartog te sponsoren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher