terugvechten

Dagelijks leven

17 juli 2018 door Dick van den Bos

Satan wil je huwelijk vernietigen: op deze 5 manieren kun je terugvechten

Soms wordt je huwelijk aangevallen. Dat kan komen door de duivel, de wereld, of door ons eigen gedrag. Onze moderne cultuur richt zich tegen duurzame en gezonde huwelijken. Als je wilt dat jouw huwelijk dit overleeft, dan moet je leren vechten voor je huwelijk. Dat zegt dr. Carol Peters, psycholoog en spreekster.

Carols tip: kies ervoor om achter de frustraties te kijken, naar de echte vijand: satan en zijn koninkrijk van duisternis. Heb hier oog voor en onthoud wie er écht wint als je huwelijk vernietigd wordt. Werk aan je huwelijk. Vecht niet tegen elkaar, maar vecht tegen dat wat jullie uit elkaar trekt.

Enkele tips:

1. Check je eigen hart
Meer dan 95 % van de boodschappen die ik krijg van getrouwde stellen, gaan over hoeveel slechte dingen de ander doet. Door het bekritiseren of manipuleren van je partner, werk je samen met de vijand om je huwelijk te laten instorten. Wil je meer blij en tevreden in je relatie te zijn? Richt je niet op de fouten van de ander en focus op wat jij kunt doen.

Dit betekent niet dat je al het slechte van je partner moet accepteren, zoals bijvoorbeeld misbruik of verslavingen. Het gaat er vooral om dat je focust op waar jij zelf invloed op hebt. Moet ik vergeven? Moet ik grenzen stellen? Hoe vul ik mijn ziel op gezonde manieren? Stop met het neerhalen van je partner en focus op wat je kunt doen om naar een oplossing te werken.

2. Bescherm je relatie op krachtige wijze!
Porno, opdringerige schoonfamilie, drukte – dit zijn een paar dieven die je huwelijk kunnen vernietigen als je niet alert bent. Je partner is niet de vijand. Zie jezelf aan dezelfde kant staan, schouder aan schouder, vechtend tegen de dingen die zich aandienen tegen je relatie. Dat bevat zowel dingen die tegen jou als individu richten, als de dingen die tegen het huwelijk zelf ingaan.

Spreek met je partner over hoe je relaties beter kunt beschermen. Maak een lijst samen met welke stappen nodig kunnen zijn. Moet je grenzen stellen ten opzichte van je schoonfamilie? Moet je bepaalde media of entertainment niet meer bekijken, zodat je hart zich richt op het goede? Of moet je agendatechnische veranderingen doorvoeren zodat je meer kunt investeren in je relatie? Maak korte metten met alles wat de liefde tot elkaar vermindert.

3. Investeer in je huwelijk
Hoewel elk huwelijk door moeilijkheden heen gaat, heeft het ene huwelijk het zwaarder dan het andere. Moeilijk of makkelijk, denk nooit dat je huwelijk gezonder en sterker wordt door niets te doen. Net zoals het laten groeien van je tuin of ontwikkelen van je carrière; als je je huwelijk de komende jaren wilt verbeteren, dan moet je bewuste inspanningen leveren. En geef niet op als dingen moeilijk worden.

Spendeer tijd samen en bescherm deze tijd ten koste van alles! Maak plezier samen! Plan elke maand iets met de bedoeling om je relatie te versterken: lees een boek over huwelijk, ga naar een conferentie, neem de tijd om over moeilijke dingen te praten. Je huwelijk gaat achteruit als je niet investeert.

4. 'Bestudeer' je partner
Je kunt denken dat je je partner kent, maar er is altijd zoveel meer te ontdekken. Blijf nieuwsgierig. Let op hoe verschillende omstandigheden invloed hebben op het energieniveau en stemming van je partner. Kijk naar geheimen van jouw partners verleden en aspecten van zijn of haar blik op de wereld. Richt je aandacht op zijn of haar wonden, waarden, krachten, angsten, geluk en dromen. Leer wat hen opvult en wat niet. Merk op hoe God in hun leven werkt.

Stop nooit met het 'bestuderen' van je partner. Probeer hem of haar te begrijpen en wees alert op belangrijke veranderingen en uitdagingen en waar je kan ondersteunen. 

5. Blijf op je knieën
Je kan het huwelijk niet volbrengen in je eentje. Hier zijn enkele specifieke dingen waar je apart en samen voor kunt bidden:

- Dat God je Zijn perspectief op je huwelijk laat zien
- Dat God je hart zacht, vergevend en groeiend houdt
- Dat God blijft laten zien wie Hij wil dat je bent in je huwelijk

Als je niet samen bidt, begin nu. Als je partner niet wil, kijk naar manieren die het samen bidden aantrekkelijk maakt. En als je partner geen gelovige is, stop niet om te bidden dat God zijn of haar hart verandert. Herinner ook dat jij de persoon bent die waarschijnlijk het grootste verschil maakt in hoe je partner het christendom ziet.

God wil je huwelijk nog meer zien opbloeien dan dat jij doet. Stop niet met het zoeken naar Zijn betrokkenheid en leiding in je huwelijk.

Zullen deze stappen je een lang en gelukkig huwelijk garanderen? Dat zal zo zijn als jij en je partner God de kans geven om Zijn werk in jullie individuele leven en je relatie te kunnen doen.

Je huwelijk zal een voorbeeld worden van hoe je elkaar liefhebt op Gods manier!

Reacties

F
Vreemd dat deze discussie zich uitsluitend lijkt te richten op seks... is slechts 1 aspect van een relatie. 1 van de velen. Samen leven, delen, maar ook ruimte geven om adem te halen. Onvoorwaardelijke liefde, het kán echt. Believe me. Ook zonder een seks quotum. Verbreed je blik en ontdek nieuwe inzichten...

H
Heer Marvelde, ik heb het over de relatie tussen man en vrouw. Dat kan uitstekend zonder seks. Je hebt het dan over zakelijke relaties en werksituaties. Daar is seks een storende factor. Maar zodra liefde in het spel komt, wordt seks, of beter: erotiek, een hoofdfactor. Want we zijn nu eenmaal seksuele wezens. Als u dit ontkent, dan bewijst u daarmee nooit goed over de verhouding man/vrouw te hebben nagedacht. Begin daar eerst mee voordat u weer reageert.
H
Mensen zijn seksuele wezens. Je bent dan ook, meestal onbewust, elke dag met seks bezig. Elk huwelijk 'bestaat' derhalve voor meer dan de helft uit seks. De problemen beginnen waar de seks ophoudt. Dan beginnen meestal ook de kwaaltjes en kwalen. Want seks is het beste 'medicijn' dat de Heer ons heeft gegeven. En denk erom, de man dringt zich niet aan de vrouw op, de vrouw verleidt de man. Steeds weer opnieuw. En de man gaat daar graag op in. Huwelijken waarin dit gebeurt, zijn de beste en hebben de minste problemen. Ook niet met de kinderen.
Toon meer antwoorden (25)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher