winkelen

Nieuws

17 juli 2018 door AD | NOS

Steeds meer winkels in BibleBelt open op zondag

Zeven dagen per week winkelen: het wordt steeds normaler in ons land. In bijna 70 procent van de gemeentes zijn de winkels al elke zondag open. Die trend zet zich ook door in de BibleBelt, schrijft het AD op basis van nieuw onderzoek van Detailhandel Nederland.

"We zien een duidelijke verschuiving, ook in de Biblebelt," zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland. Het valt hem op dat met name lokale fracties van de ChristenUnie hun verzet opgeven. Hij wijst op de ChristenUnie-fracties in onder andere Enschede, Zwolle en Harderwijk. "Je ziet dat de ChristenUnie pluriformer en daardoor pragmatischer begint te worden."

Koopzondagen zijn er sinds 1984 in Nederland, merkt de NOS op. In eerste instantie mochten gemeenten dat maximaal vier keer per jaar doen. In 1993 werd dit verhoogd naar maximaal acht koopzondagen per jaar. Volgens Detailhandel Nederland, dat de 100.000 winkeliers in ons land vertegenwoordig, is het een kwestie van tijd dat Nederlanders het jaar rond op zondag mogen shoppen.  

Begin dit jaar besloot D66 om de koopzondag inzet te maken van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. D66-Kamerlid Jan Paternotte liet weten dat het afgelopen moet zijn met ‘de gekkigheid’ van de verplichte zondagssluiting in sommige gemeenten. "Je ziet nu dat mensen die willen winkelen op zondag heen en weer rijden naar buurgemeenten waar de winkels wel open zijn. Onnodige autoritjes, hou op met die gekkigheid."

Aan de hand van dit soort uitspraken merkt Detailhandel Nederland op dat seculiere partijen zich veel harder opstellen in de winkeltijdendiscussie.

Reacties

J
laat ff de gemeenteraden zelf beslissen. en den haag zich bezig houden met nuttiger dingen.

Onzin om mensen te dwingen iets tegen hun principes te laten doen.

Dat D66 dit tot een item maakte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen maakte de CU niks uit schijnbaar.....
J
de zondag is de rustdag , ingesteld door de Vaticaankerk; de opstanding van Jezus geeft een verslag/tijdstip weer, maar is géén gebod van God... integendeel de sabbat , de zevende dag is Gods rustdag (Exodus 20), Jesus Zelf vierde de Sabbat!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher