Ds. S. T. Lagendijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom wordt in veel kerken iedere zondag de Tien Geboden voorgelezen?

'Waarom wordt er in veel kerken elke zondag de Tien Geboden voorgelezen? In de opvoeding begin je toch ook niet aan het begin van elke dag tegen je kind te vertellen wat het allemaal wel en vooral niet mag? Het accent leg je hiermee behoorlijk op het negatieve en ten tweede breng je het kind alleen maar op ideeën,' aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. S. T. Lagendijk (foto) geeft antwoord.

"Het christelijke geloof zou je kunnen samenvatten met drie G’s: Geloof: de Apostolische Geloofsbelijdenis; Gebod: de Tien Geboden; Gebed: Het Onze Vader," legt de hersteld hervormde predikant uit. "Als je kijkt naar de Heidelbergse Catechismus, dan zie je dat die ook deze drie G’s gebruikt om de inhoud van de christelijke leer samen te vatten. Omdat deze drie G’s de kern vormen van de christelijke leer gaf Calvijn die een plaats in de zondagse eredienst." En zo is de gewoonte ontstaan om wekelijks de wet voor te lezen.

Lagendijk vervolgt: "Als je kijkt naar de Heidelbergse Catechismus, dan zie je dat de Tien Geboden in het stuk van de Dankbaarheid behandeld worden. Zo heeft Calvijn de lezing van de wet in de eredienst bedoeld. Uit dankbaarheid voor de verlossing die God ons in Christus geeft houden we Zijn geboden. Als je God lief hebt, dan doe je graag wat Hij van je vraagt. Dan krijg je Zijn wet lief. In Psalm 119:97 zegt de dichter: 'Hoe lief heb ik Uw wet! Zij is mijn betrachting den gansen dag.' Liefde tot God en liefde tot Zijn wet horen bij elkaar.

De wet vertelt mij niet alleen wat ik niet mag doen, maar vertelt mij ook hoe ik voor de Heere kan leven. (...) Juist als ik zie hoe ik tekort schiet in het leven naar Gods goede geboden, besef ik hoe ik het volmaakte leven van Christus nodig heb, die in mijn plaats Gods wet volkomen gehouden heeft. Juist als ik besef hoe ik in eigen kracht Gods wet niet kan houden, zie ik hoe nodig ik de Heilige Geest heb, die mijn hart vernieuwt en mij naar Gods geboden laat leven.

Kortom, als je op een gereformeerde (Bijbelse) manier over de wet denkt, dan leidt de wet niet van Jezus af, maar juist naar Jezus toe."

Klik hier om het volledige antwoord van ds. S. T. Lagendijk te bekijken.

Reacties

M
De wet is samen met Christus aan het kruis gespijkerd. Paulus is heel duidelijk in Galaten. De wet is een tuchtmeester geweest tot Christus.

Herhaaldelijk voorlezen geeft een enorme bedekking op onze verlossing. En houdt lofprijzing tegen. De woorden van de tuchtmeester zijn niet meer leidend. Het woord doodt maar de Geest maakt levend!
J
Joh.1:16,17 wat vaker lezen/voorlezen helpt misschien:

En uit Zijn Volheid hebben wij allen ontvangen, genade op genade. want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door JEZUS Christus gekomen!

S
"als je op een gereformeerde (Bijbelse) manier over de wet denkt, dan leidt de wet niet van Jezus af, maar juist naar Jezus toe."

Klinkt als een herhaling van zetten: de wet leidt de zondaar tot Christus, de christen houdt dan uit dankbaarheid de wet maar ontdekt (waarschijnljk) dat hij dat nog steeds niet kan. Wat dat betreft heb ik wel sympathie voor de bevindelijken (maar niet voor de predestinatie) die veel meer bijbelse waarheid verkondigd over (de noodzaak van) wedergeboorte. Ze gaan veel meer richting de wortel en bestrijding van zonde.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.