Arjan Lock

Nieuws

16 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van EO-directeur Arjan Lock over aangekondigde bezuinigingen

Onlangs werd bekend dat de EO meer dan de helft van zijn budget voor levensbeschouwelijke programma’s moet inleveren: van 9 miljoen naar 4 miljoen euro.  Inmiddels heeft de omroep een klacht ingediend bij een interne geschillencommissie. Deze procedure start half juli. In gesprek met Spreekbuis.nl beantwoordt EO-directeur Arjan Lock een aantal vragen. CIP.nl zet vijf citaten op een rij.

  • "Aan de formatietafel is deze bezuiniging ook niet op tafel gelegd. Het woord kwalijk wil ik niet gebruiken, maar Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming en voormalig staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, red.) had er transparant over moeten zijn. Diegene die op zijn stoel zou komen te zitten had hij helderheid moeten verschaffen over problemen die er zijn of die er in de nabije toekomst aan dreigden te komen. Ik weet dat de coalitiepartijen zich niet bewust waren van dit dreigende tekort door de tegenvallende STER-inkomsten. Dat had echt anders gemoeten."

  • "Het is heel oneigenlijk dat de politiek de link legt tussen de terugvallende STER-inkomsten. Dat gaat buiten ons om, het gaat om externe factoren waar wij geen enkele invloed op hebben. Deze hebben te maken met de internationalisering en dat reclameboeren hun heil ergens anders zoeken dan bij de traditionele media."

  • "Het meest frustrerende voor programmamakers, die met hart en ziel werken, is dat het lijkt alsof andere krachten deze werkdrive te neer drukken en zeggen dat het best een beetje minder kan. Iemand als Tijs van den Brink had makkelijk iets anders kunnen gaan doen, maar kiest ervoor om mooie publieke programma’s te maken, soms voor een groot en soms voor een klein publiek."

  • "Het gaat mij om het principiële punt dat de NPO heeft dat gezegd dat het minder levensbeschouwing wil en dat concreet maakt door budgetten te halveren. Een beetje EK kost nog veel meer dan het levensbeschouwelijke budget van € 18 miljoen. Wij houden straks niks over, dat is echt schandalig."

  • "Ik vind dat de NPO veel meer moet laten merken dat zij de hoeder zijn van de maatschappelijke waarde en kwetsbare programmering. Leg dan maar de verantwoordelijkheid bij de politiek en laat het weten dat het verdriet doet dat je grote programma’s moet schrappen. Iedereen snapt dat als er zo’n fors bedrag bezuinigd moet worden, dat iedereen eronder lijdt. Ook de EO snapt dit. Daarom pleit ik ervoor dat de bezuiniging op een evenredige manier plaatsvindt."

Lees hier het volledige interview op Spreekbuis.nl. Lees ook: EO-directeur roept christenen op tot protest tegen inperking EO-geloofsprogramma’s.

Reacties

H
Toch blijf ik erbij dat als de EO geen homoseksuele staffunctionarissen had aangenomen, niet voor deze Paus was gevallen en ook niet het scheppingsverhaal uit Genesis had ontkend, de bezuinigingen op de Omroep voor de EO anders zouden zijn uitgepakt. Misschien was het verlies van de STER dan wel lager geweest, of zich helemaal niet hebben voorgedaan. Maar de EO moet vooral in hun houding volharden. Want ze kunnen ook nog worden opgeheven. Dat zal dan de volgende stap zijn.
REAGEER
Als alleen geld het breekpunt is, dan moet het toch mogelijk zijn om meer vrijwilligers in te zetten? Waren de laatste woorden van Jezus vlak voor zijn hemelvaart niet: "je zult mijn getuigen zijn"? (Hand.1: 8)
REAGEER
H
Mensen voor niets laten werken is zeer on-Bijbels. Bovendien lost het geen problemen op. Vrijwilligers inzetten omdat je geen geld hebt voor fatsoenlijke lonen, is zelfs erger dan uitbuiting.
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher