Peter Hitchens

Nieuws

16 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Britse journalist waarschuwt voor einde Westers-christelijke beschaving

"Er komt nu een einde aan onze christelijke beschaving. Maar we kennen de precieze  gevolgen daarvan nog niet," zegt Peter Hitchens in De Telegraaf. De Britse journalist en columnist was vorige week te gast naar aanleiding van de vertaling van zijn boek Rage against God (Opstand tegen God).

Voor conservatief-christelijke jongeren is de 66-jarige schrijven een bron van inspiratie. Telegraaf-journalist Wierd Duk schrijft dat Hitchens 'een fervent verdediger van de christelijke moraal' is. In een eerder leven was hij atheïst en verdedigde hij extreem-linkse normen en waarden. In The Rage against God. How Atheism led me to Faith beschrijft hij de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt van atheïstische en revolutionaire levensopvattingen naar het christelijk geloof.

In Gouda vertelde Hitchens tegenover zijn christelijk-conservatieve toehoorders over een Westen zonder christendom. Hij vergelijkt de toekomst met een moment uit zijn kindertijd toen hij in de branding van Portsmouth stond. Kilometers verderop lag de zee. "We deden een spel: kijken of we konden inschatten hoe lang het zou duren voordat de golven kwamen, die ons het strand op zouden smijten. Dat duurde soms wel tien, vijftien minuten. Maar ze kwamen altijd en ze waren reusachtig. Wij leven nu in afwachting van die golf."

Op de vraag wat daarna volgt, antwoordt de publicist: "Onze beschaving is gebaseerd op vertrouwen tussen individuen en op de prioriteit van de wet boven de macht. In een samenleving waar dat vertrouwen is weggevallen en waar religie geen morele basis meer vormt, zal brute macht de overhand krijgen. Die angstaanjagende bundeling van kille macht en enorme rijkdom zie je nu al in China. De Chinese samenleving is meedogenloos en wreed. Zo ziet onze toekomst eruit."

Reacties

B
Het einde is nabij, we leven in de dagen van Noach, Sodom en Gomorra. Het goede nieuws is dat JHWH komt in de gestalte van Yeshua, op de Olijfberg.

Lijkt me van groot belang dat vooral ook te zien en klaar te zijn voor Zijn komst en anderen er bij te bepalen, hoe ze met JHWH verzoend kunnen zijn.

Shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)
REAGEER
S
Eens!En christelijke samenlevingen waren verre van ideaal,maar heersers en machthebbers etc.. konden in elk geval van hypocrisie worden beschuldigd bij machtsmisbruik. Maar de groten van deze tijd, in een post-christelijke maatschappij kun je overal van beschuldigen maar niet van hypocrisie.
B
Hi Stefan, wie bedoel je met "de groten van deze tijd"?

Leidingevende politici? Die variëren van specialist in hypocrisie tot top-expert.

Shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)
Toon meer antwoorden (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher