Drie waardevolle lessen uit Zacharia

God16 juli 2018 Leen Stehouwer
Drie waardevolle lessen uit Zacharia

Zacharia is een van de grotere en ook meer bekende kleine profeten uit het Oude Testament. Zacharia leefde omstreeks 500 voor Christus, in de tijd na de ballingschap. De teruggekeerde Joden hadden een begin gemaakt met de herbouw van de tempel, maar waren door tegenwerking gestopt. De profetische boodschappen van Zacharia en tijdgenoot Haggaï motiveerden de Joden om het werk aan de tempel weer op te pakken en om op God te blijven vertrouwen.

Zacharia heeft boodschappen van God doorgegeven over zijn eigen tijd, maar ook over de verre toekomst, zowel over het leven van Jezus op aarde als de eindtijd. Dat boeit, en ook het gegeven dat de uitleg van zijn profetieën vaak niet eenvoudig is. Hieronder drie waardevolle lessen die we kunnen ontlenen aan wat Zacharia doorgaf voor zijn eigen tijd, over Jezus en over de eindtijd.

1. Belofte van reiniging
Na een inleidende oproep tot bekering (1:1-6) volgen acht indringende visioenen die Zacharia ’s nachts ontvangen heeft en dan ook vaak nachtgezichten worden genoemd. Er is een omlijsting zichtbaar in het eerste en achtste visioen, want in beide visioenen gaan er ruiters/wagens met paarden namens God over de hele aarde (1:8-17, 6:1-8). De overheersende boodschap van de nachtgezichten is Gods liefde en trouw voor Jeruzalem en zijn volk. Een voorbeeld hiervan:
Dit zegt de HEER van de hemelse machten: Opnieuw zullen mijn steden overvloeien van voorspoed, opnieuw zal de HEER Sion troosten, opnieuw zal Hij Jeruzalem uitverkiezen. (1:17)

Zacharia heeft boodschappen van God doorgegeven over zijn eigen tijd, maar ook over de verre toekomst, zowel over het leven van Jezus op aarde als de eindtijd.

In het vierde nachtgezicht (3:1-10) ziet Zacharia hogepriester Jozua in vuile kleren staan. Een ernstige zaak, want de mensen die in de tempel dienden, en zeker de hogepriester, mochten God alleen dienen als ze rein waren (zie bijvoorbeeld Leviticus 22:1-3). Jozua wordt door satan aangeklaagd en staat voor de ‘engel van de Heer’. Sommige uitleggers denken dat 'de engel van de Heer' een verschijningsvorm van Christus is in de tijd van het Oude Testament, anderen zien hem als een engel met een speciale missie, die als bode van God woorden van God in de directe rede kan spreken. In ieder geval, woorden van de engel van de Heer hebben goddelijk gezag.

Gelukkig, de engel van de Heer wijst de aanklacht van satan af! Jozua's schuld wordt vergeven, zijn vieze kleren worden hem uitgedaan en hij krijgt schone kleren aangetrokken. Jozua krijgt verschillende beloften en ziet een steen. De steen is waarschijnlijk een verwijzing naar de Messias (vergelijk Jesaja 8:13-15 en Psalm 118:22, uitgelegd in Mattheüs 21:42), de zeven ogen op de steen symboliseren dat hem niets ontgaat.

Jozua mag opgevat worden als vertegenwoordiger van het hele volk. Wat een bemoediging dat God de beschuldigingen tegen zijn volk afwijst en het reinigt! De profetie had betekenis voor Jozua en de Joden toen (God vergeeft hen), maar kijkt ook vooruit naar de tijd dat de Messias zal heersen, een tijd waarnaar het elkaar uitnodigen onder de wijnrank en onder de vijgenboom verwijst (1:10, vergelijk Micha 4:4).

2. Belofte van vrede
Zacharia 9 bevat een belangrijke messiaanse belofte (9:9-10), ingeklemd tussen een oordeelsprofetie over omwonende volken (9:1-8) en een belofte van bevrijding en overwinning voor Sion (9:11-17). In vers 9 en 10 worden de intocht en de heerschappij van de Messias geschilderd. Die zijn ook voor ons nog toekomstig, verbonden met de wederkomst, want de koning is zegevierend (vers 9). Toch is de intocht ook al werkelijkheid geworden toen Jezus op aarde was (Mattheüs 21:1-10). Vers 10 daarentegen is duidelijk nog 100% toekomst. Zelfs binnen een klein tekstgedeelte van 2 verzen treedt tijdsverschuiving op. Deze verzen laten zien hoe ingewikkeld het vaak is om te bepalen op welke tijd bepaalde profetieën betrekking hebben.

Eén onderscheid blijft, en de afwezigheid van de Kanaäniet/handelaar is daar een beeld van: er is geen plaats voor wie beheerst wordt door hebzucht of andere afgoden.

Ondertussen, wat een prachtig toekomstperspectief! De Vredevorst zal een einde maken aan elke oorlog en heersen over heel de wereld. Bewust komt Hij niet te paard Jeruzalem binnen, maar nederig op een ezel. Misschien hebben brutalen nu de halve wereld, maar uiteindelijk zullen ze niets overhouden. De toekomst is aan de nederigen en de zachtmoedigen! In Mattheüs 5:3-10 kondigt de Vredevorst deze nieuwe werkelijkheid al aan.
Hoe werkt de verwachting van deze toekomstige werkelijkheid door in jouw leven hier en nu?

3. Belofte van heiligheid
Kijk jij weleens uit naar de tijd dat je helemaal schoon zult zijn in motieven en gedachten omdat je volkomen vernieuwd bent en volkomen één met Christus? Zacharia 14:20-21, de laatste verzen van het Bijbelboek, spreken beeldend over de situatie waarin alles aan God is toegewijd: het onderscheid tussen heilig en onheilig is er niet meer.
We begrijpen deze verzen pas goed tegen de achtergrond van de heiligheidswetten in de boeken van Mozes. Daar zien we dat er verschillen zijn in mate van heiligheid en dat sommige personen, plaatsen, tijden en voorwerpen heiliger zijn dan andere. Tegen die achtergrond toont Zacharia 14:20-21 dat in de toekomst het hele land en alles daarin dezelfde hoge mate van heiligheid zullen hebben:

• Het paard was een dier dat in de tijd van het Oude Testament vooral met oorlog in verband gebracht werd. Maar eens krijgt het op metalen plaatjes waarmee het wordt versierd dezelfde boodschap die de hogepriester in oude tijden mocht dragen (Exodus 28:36-38): “Aan de Heer gewijd”.
• Een gewone pot zal net zo heilig zijn als een kostbare offerschaal.
• Elke pot in het hele land zal aan God gewijd zijn, heilig genoeg om offers in klaar te maken.

Eén onderscheid blijft, en de afwezigheid van de Kanaäniet/handelaar is daar een beeld van: er is geen plaats voor wie beheerst wordt door hebzucht of andere afgoden.

Leen Stehouwer is docent Oude Testament bij het Evangelisch College. De ETS-Bijbelcursus van het Evangelisch College is een interkerkelijke Bijbelcursus die wordt aangeboden op 55 locaties in Nederland en online. Elke lesmaand behandelt de cursus één Bijbelboek uit het Oude Testament en één Bijbelboek uit het Nieuwe Testament. Eén van de in het afgelopen lesjaar behandelde oudtestamentische boeken is Zacharia. Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst