Alain Verheij

God

13 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog hekelt misbruik Bijbelteksten regering Trump

De laatste maanden heeft de Amerikaanse regering haar asielbeleid verdedigd met Bijbelteksten. ‘Je moet de wet gehoorzamen, want de regering is door God zelf ingesteld’, aldus Trumps hoofdjurist Jeff Sessions. "Een bekend argument waarmee regeringen in vrome bewoordingen willen zeggen dat de burgers hun kop moeten houden omdat God anders boos wordt," schrijft theoloog Alain Verheij.

Verheij verwijst naar een nog recentere uitsprak van de geestelijk adviseur van president Donald Trump. Volgens Paula White worden vluchtelingen die de Verenigde Staten binnenkomen onterecht vergeleken met Jezus die ook een vluchteling was. White vindt echter dat dit niet de correcte manier is om het bijbelverhaal te interpreteren. “Jezus was vluchteling, maar Hij stak de grens niet illegaal over."

"Als Egypte in het jaar 0 hetzelfde asielbeleid als Donald Trump had gevoerd, was Jezus in zijn thuisland als baby’tje vermoord en hadden we nooit een christendom gekend," schrijft de theoloog. Volgens hem is het Amerikaanse christendom een perverse machtsgodsdienst geworden. "Kerk en staat zijn nauw verbonden, het is chic om jezelf christen te noemen en dús is de functie van het christendom: het ondersteunen van de gevestigde orde."

Als het christendom wordt gebruikt om als 'fatsoenlijke staatsgodsdienst' te overleven wordt de Bijbel volgens Verheij ingezet voor 'vadsig regelfetisjisme'. "In Amerika staat Donald Trumps beleid misschien gelijk aan Gods wil. In Nederland komen christelijke politici er niet mee weg om te zwijgen wanneer er kinderen worden gedeporteerd. Godzijdank."

Lees hier het volledige artikel van Alain Verheij.

Reacties

S
Deze tekst is nog vrij onschuldig, want pro-immigratiemensen schermen al jaren met bijbelteksten. Wat nog erger isom de Here Jezus zelf te mengen in een politieke discussie. Ik denk zelfs dat het bewust gedaan wordt. Want een simpel onderscheid tussen economische migranten en politieke vluchtelingen wordt daardoor niet meer gemaakt. Als het bewust gedaan wordt omdat mensen symphatie hebben voor open grenzen en eigenlijk iedereen willen binnenlaten dan zegt dat heel veel over het moreel verval.
REAGEER
H
Het is duidelijk. Als je een intelligent geschreven artikel over Trump wilt lezen, dan moet je niet bij deze GroenLinkse theoloog zijn. Wat een geklets.
J
Hello Alain,In hoeverre ken jij eigenlijk het Amerikaanse christendom!!
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher