Simon Jones

Dagelijks leven

16 juli 2018 door Sjoukje Dijkstra

Deze Brit laat Nederlandse christenen zweten tijdens hun vakantie

Het is voor de derde keer dat hij Bijbelstudies zal doen tijdens de Nederlandse week. Simon Jones heeft er zin in om deze week weer met de 'Dutchies' te werken aan hun geloofsleven, terwijl ze relaxed vakantie vieren op het christelijk vakantiepark Le Pas Opton van Spring Harvest Holidays.

Le Pas Opton van Spring Harvest Holidays is een internationaal christelijk vakantiepark gelegen aan de westkust van Frankrijk, in de Vendée. Een warme, open sfeer, het ongedwongen programma en de allerbeste sprekers en aanbiddingsleiders garanderen een ontspannen en plezierige vakantie voor jong en oud.

Jones is een Engelse voorganger bij de Baptisten in Londen. Ook leidt hij voorgangers op aan Spurgeon’s College in Londen, waar vandaag de dag 150 studenten de opleiding volgen om dominee te worden.

Relaxed
Jones komt graag naar Le Pas Opton. “Behalve dat de zon altijd schijnt, is de sfeer erg relaxed. Mensen hebben tijd om even te blijven hangen, te kletsen, om over belangrijke issues te praten. Ze hebben op dat moment niet de druk van het normale leven en daardoor eindelijk tijd om na te denken over wat God van ze vraagt of wat God ze wil vertellen.”

Juist om die reden vervult een vakantie op Le Pas Opton verschillende behoeften van mensen, denkt hij. “Mensen kunnen vakantie vieren en hebben tegelijkertijd de gelegenheid om een gedeelte van de tijd in de Aanwezigheid van God door te brengen. Om zo na te denken over hun leven, hun relaties, hun werk, enzovoorts.”

"Behalve dat de zon altijd schijnt, is de sfeer erg relaxed."

Stimulerende gesprekken
Jones hoopt op heel veel stimulerende en vruchtbare gesprekken deze week. Door de jaren heen dat hij kwam, mocht hij velen bemoedigen met het Woord van God. Zo vertelt hij over een jonge vrouw die bij hem aanklopte, omdat ze worstelde met het stellen van prioriteiten in haar leven. “Ze voelde al lang de behoefte om een beslissing te maken over hoe zij als christen in werk en leven stond. Ze kwam daarover praten met mij en mijn vrouw. Dit raakte mij erg.”

Vluchtelingen
Sommige mensen, zoals deze jonge vrouw, zal hij nooit vergeten. Keer op keer ziet hij hoe mensen op vakantie, in de Aanwezigheid van God tot bloei komen. Ook delen mensen persoonlijke en mooie verhalen met hem.

“Twee jaar geleden was het de laatste keer dat ik op Le Pas Opton was”, vertelt hij. “Toen speelde het vluchtelingenprobleem heel erg. Veel van de mensen die ik toen ontmoette, waren op verschillende manieren betrokken bij vluchtelingen en deelden hun ervaringen met mij. Zelf ben ik ook betrokken bij vluchtelingenwerk in Calais en Londen. Om die reden raak ik keer op keer ook geëmotioneerd wanneer ik dergelijke verhalen hoor. Zo vertelde een familie me over Jordanië, waar zij vluchtelingen hadden geholpen. De ontberingen die mensen meemaken, het is ongelofelijk. Wat is het dan goed te weten dat er een God is die alle tranen van de ogen zal afwissen.”

"Weg van de alledaagse drukte. Dat is mijn perfecte vakantie!"

Onverwachte dingen
Volgende week dinsdag begint Jones de dag met een Bijbellezing en -studie. Hij vertelt: “In de avond is er dan ook een muzikale omlijsting, waarbij de worship leader de leiding over zal nemen, terwijl ik dan de ‘Gedachte van de dag’ met de mensen doorspreek.”
Tijdens de Bijbelstudies van Jones zal hij de mensen meenemen door de levens van de discipelen van Jezus.

“We gaan daarbij letten op wanneer God onverwachte dingen doet of onverwachte mensen inschakelt. We beginnen met Paulus die op de weg naar Damascus God ontmoet. Daarna gaan we het hebben over Petrus die bij Cornelius op bezoek gaat en Paulus en Barnabas die samen op zendingsreis gingen. Wat we ook zullen bespreken is hoe de kerk in het begin aanliep tegen de uitdaging dat ook niet-Joodse mensen zich aansloten. Daarna sluiten we af met de verbanning van Paulus naar Patmos.”

"Mijn favoriete vakantie?Dat is in de Dordogne in Zuid-Frankrijk"

Ondanks dat hij erg naar Le Pas Opton uitziet, evenzo heeft hij ook heel veel zin in de vakantie die hij daarna zelf nog mag gaan vieren. “Mijn favoriete vakantie?”, lacht hij. “Dat is in de Dordogne in Zuid-Frankrijk. “Wat we dan doen, is: lekker in de zon zitten, boeken lezen, zwemmen, verschillende leuke dorpjes bezoeken. Kortom, heel relaxed. Weg van de alledaagse drukte. Dat is mijn perfecte vakantie!”

Als dominee, geeft hij toe, is het lastig om thuis vakantie te vieren. “De telefoon rinkelt. Mensen bellen toch met dingen. Of je komt gemeenteleden tegen.” Daarom proberen hij en zijn familie minstens twee weken er tussen uit te gaan in de zomer. “Het is ook nodig om op te laden”, zegt hij. “Om weer met onszelf en God in aanraking te komen.”

God mee op vakantie
Veel mensen vergeten God nog wel eens mee te nemen op vakantie. Dat ziet Jones ook gebeuren. Daarom adviseert hij mensen altijd om toch vooral tijd voor God in te plannen. “Ook al is er geen kerk. Dan nog kun je op persoonlijk niveau met God in contact komen.” Een relatie met God bestaat volgens hem uit zowel het persoonlijk geloofsleven, dat je op peil kunt houden door Bijbel lezen en Bijbelstudies en kerkgang, ofwel gemeenschap met gelovigen.

“Dit laatste heb je nodig om je te laten voeden door God, aan Zijn tafel. Le Pas Opton voorziet in beide. Als we even uit ons dagelijks leven stappen, weg van de drukte van alledag, horen we Gods stem duidelijker. Ik hoop en bid dat iedereen hem mag verstaan deze komende vakantie.”

Elk jaar wordt er speciaal voor de Nederlandse toeristen een Nederlandse week georganiseerd, waarbij Nederlandse sprekers worden uitgenodigd, en Engelstalige sprekers vertaald worden naar het Nederlands. Dit jaar valt deze week tussen 16 en 23 juli en komt onder andere Simon Jones naar Le Pas Opton. In de week tussen 6 en 13 augustus wordt Kees Kraayenoord verwacht op Le Pas Opton.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher