Bashar Assad

Nieuws

12 juli 2018 door Jeffrey Schipper

President Assad wil Jodenhaat nieuw leven inblazen

Decennialang werden de Syriërs onderwezen om Israël als hun eeuwige vijand te zien. Maar bij het uitbreken van de Syrische burgeroorlog begonnen velen de Joodse staat in een heel ander licht te zien. Als het aan de Syrische dictator Bashar Assad ligt, komt daar verandering in, schrijft Israël Today.

Voor de oorlog was een van de belangrijkste manieren waarop het Syrische regime de aandacht van binnenlandse problemen afleidde, het handhaven van de vijandigheid jegens Israël. Met het einde van het conflict in zicht streeft Assad er naar, het anti-Israëlische sentiment herstellen en de Joodse 'boeman' nieuw leven in te blazen, als middel om toekomstige uitdagingen van zijn heerschappij te vermijden.

In 2011 eisten duizenden demonstranten het aftreden van Assad, de vrijlating van duizenden politieke gevangenen en een einde aan de corruptie in het land. Assad weigerde te vertrekken en trad met geweld op tegen alle demonstraties die volgden. Sindsdien is een vreselijke burgeroorlog gaande waarbij tot dusver zeker een half miljoen mensen om het leven zijn gekomen. Zo'n 5,5 miljoen mensen vluchtten naar het buitenland.

Dankzij de Russische bondgenoten is het Syrische regime er de laatste jaren in geslaagd om de controle te krijgen over de opstandige zuidelijke provincies. De door Iran gefinancierde en ondersteunde pro-Assad-coalitie in Syrië begon onlangs een offensief tegen rebellen in het grensgebied met Jordanië en Israël. Israël heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het niet zal toe staan dat de pro-Assad-coalitie, die tegenwoordig gedomineerd wordt door sjiitische milities, het grensgebied op de Golan Hoogvlakte zal overnemen.

Israël Today vraagt zich af of de oproep van Assad de oudere generatie Syriërs gaat overtuigen. Zij zijn zich er inmiddels ten volle van bewust zijn dat Israël geen vijand van hen is.

Lees hier meer op de website van Israël Today.

Reacties

Dit is een slecht geschreven of slecht vertaald artikel, zonder een enkel feit om de stelling die erboven staat te bewijzen. Men noemt schoolboeken die Israel in een verkeerd daglicht stellen (en ongetwijfeld zullen die er zijn), maar dat kunnen oude schoolboeken zijn. Er wordt geen enkele recente uitspraak van Assad geciteerd. Jammer! Normaal laat Israel Today goede journalistiek zien, maar dit slaat nergens op.
Eens met Manuela, er komt nog bij dat Israël in Syrië bombardeert en er terroristen helpt, Israël gedraagt zich dus als een vijand, bovendien is de Golan hoogte bezet Syrisch gebied, het bezet houden van stukken Syrië maakt van Israël in alle objectiviteit een vijand.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher