Donald Trump

Nieuws

12 juli 2018 door Redactie

'Is het presidentschap van Trump een christelijke sekte?'

“Donald Trump heeft de blanke evangelicals verandert in een sekte, een gevaarlijke religieuze sekte.” Dat zegt Reza Aslan, een religieuze geleerde, van Big Think. Hij deed onderzoek naar het gedrag van blanke evangelische christenen. Dit is wat hij ontdekte. 

Maar liefst 81% van de blanke evangelicals hebben op Trump gestemd. Dat percentage ligt hoger dan het aantal blanke evangelicals die op George W. Bush stemden. En Bush was een blanke evangelical. Niet alleen is Trump de meest ongelovige president in de geschiedenis, zijn wereldbeeld maakt christelijke waarden belachelijk. Denk aan nederigheid, empathisch vermogen en zorg voor de armen. Toch heeft hij veel stemmen van blanke evangelicals gekregen.

Waarom? Wat is hier aan de hand? Reza Aslan noemt drie redenen:

1. Racisme
Blanke evangelicals stemden op Trump, terwijl 67% gekleurde evangelicals op Democraat Hillary Clinton stemden. Deze twee groepen christenen hebben precies hetzelfde geloof, het enige dat hier anders is, is de huidskleur. “Laten we het feit niet negeren dat er een racistisch element zit aan de steun aan Trump. De blanke evangelicals handelden ‘meer wit’ dan dat ze evangelisch handelden.”

2. Welvaartsevangelie
Het welvaartsevangelie heeft grip op de verbeelding van de Amerikanen. “Het welvaartsevangelie promoot materiële zaken. God wil dat je een Bentley rijdt. Jezus wil dat je materiële voorspoed hebt. Dan pas zie je dat God je zegent. De blanke evangelicals zien Trump als een welvarende man, volgens hen is het een teken dat God hem zegent. Daarom hoeft hij zijn geloof nooit te bewijzen. Het enige dat hij hoeft te doen is laten zien hoe rijk hij is.”

3. Macht
Trump beloofde blanke evangelicals ‘hun macht’ terug te geven. “Hij zei dat hij dit zou doen als ze op hem zouden stemmen. Kerkelijke leiders mogen steeds meer actief meedoen met de politiek.” 

Dit is opvallend aan het verhaal:

Blanke evangelicals hebben compleet afstand gedaan van hun morele waarden. Stond moraliteit vroeger hoog aangeschreven, nu doet het er niet meer toe. Zelfs atheïsten hebben momenteel hogere morele waarden dan veel blanke evangelicals. Een gigantische groep Amerikanen heeft dus hun geloofsovertuigingen in de prullenbak gegooid.

Reza Aslan gaat nog een stap verder in zijn betoog: “Donald Trump heeft de blanke evangelicals veranderd in een sekte, een gevaarlijke religieuze sekte.” Een bekende evangelical, Pat Robertson, zei zelfs dat hij Trump in een droom aan de rechterhand van God heeft zien zitten. “Maar weet je wie daar zit? Jezus! Pat zegt hier dus eigenlijk dat Trump Jezus is”, aldus Aslan.

Een deel van de blanke evangelicals volgt Trump niet alleen, ze aanbidden hem bijna. “Mijn angst zit hem in het blootstellen van de sekte. Dat kan leiden tot een rampzalig einde. Amerika bevindt zich op dit moment op een gevaarlijke plek als land. Deze president is de controle helemaal kwijt.”

Lees ook: 8 redenen waarom christenen massaal voor Donald Trump kozen en bekijk onderstaande video:

Reacties

Om dat hij voor Israel is mag hij Bijbelse normen en waarde aan zijn laars lappen?? kinderen van hun ouders scheidde enz. ?? Waar staat dat in de Bijbel??? Wie kan dat uitleggen??
REAGEER
J
Veel "evangelicals" in de VS zijn nogal overspannen... Maar het was met Obama nog veel slechter gesteld. Die omringde zich met antichristelijke elementen. Had Reza Aslan misschien liever Hillary Clinton gezien als president?
J
Alles is beter dan deze clown ! Of zijn er in Nederland mensen, die nog iets christelijks in deze barbaar zien ?
Toon meer antwoorden (6)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher