Joël Voordewind

Nieuws

11 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Zo reageert de ChristenUnie op 'trieste uitzetting' gezin naar Oekraïne

Een gezin met drie jonge kinderen die in Nederland zijn geboren, is uitgezet naar Oekraïne. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind laat weten dat zijn partij haar best heeft gedaan om uitzetting te voorkomen. In een uitgebreide verklaring reageert de partij op de naar eigen zeggen "trieste uitzetting" van het gezin Andropov en hun inzet voor het kinderpardon.

Voordewind benadrukt op de website van de ChristenUnie dat het uiteindelijk aan de rechter is om te beslissen of iemand wel of geen asiel krijgt. "De politiek kan niet ingrijpen in een rechtszaak: de rechter is onafhankelijk en toetst aan de wet." Als kader voor rechtszaken waarin dan uiteindelijk de rechter dus een uitspraak doet kan een partij als de ChristenUnie wel wetten en regels maken.

De politicus voegt toe dat mede op initiatief van de ChristenUnie het kinderpardon is gekomen, waardoor gezinnen met kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, onder bepaalde voorwaarden een verblijfsvergunning krijgen, ook als zij anders geen recht op een verblijfsvergunning zouden hebben. "Bij de onderhandelingen over het Regeerakkoord is de ChristenUnie erin geslaagd het kinderpardon zoals het was overeind te houden. Uitbreiding van het kinderpardon bleek een brug te ver."

Op andere punten is de ChristenUnie er wél in geslaagd om het asielbeleid te verbeteren. Voorbeelden zijn kleinschalige opvang, taalles vanaf dag 1 en een betere beoordeling van mensen die gevlucht zijn vanwege hun geloof of geaardheid. "Dat betekent dat we er nog niet zijn en er ook in de toekomst nog veel te winnen is om dit wél voor elkaar te krijgen. Tot die tijd zetten we ons binnen onze mogelijkheden van het huidige Kinderpardon in om een ruimhartige invulling hiervan."

Voordewind: "Waar mogelijk, dringen we er bij de staatssecretaris op aan om van zijn bevoegdheden gebruik te maken om in schrijnende situaties gezinnen die volgens de wet geen recht hebben om hier te blijven, toch een vergunning te geven. Soms met succes, maar niet altijd. Want zolang het kinderpardon is, zoals het nu is, blijft het laatste oordeel hierover altijd aan de staatssecretaris zelf."

Lees hier het volledige commentaar van het Tweede Kamerlid.

Foto: website ChristenUnie

Reacties

Van een christen verwacht ik geen opmerking, dat iets "onmogelijk" zou zijn.
A
Sorry, maar is deze reactie niet een beetje te kort door de bocht? Nergens lees ik dat iets als onmogelijk wordt aangegeven. Wel lees ik dat er verzet is en pogingen gedaan worden voor verbetering in de situatie.

U lijkt iets te verwachten dat lijkt op het scoren vanaf de middenstip in de eerste seconde van de wedstrijd. Maar he, er is ook nog een tegenstander aanwezig die zal trachten dit te voorkomen. Zo is het in de wereld ook. We leven in een gebroken wereld waarin met als in het voetballen soms tactieken uitgespeeld moeten worden.
Toon meer antwoorden (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher