EO logo

Nieuws

10 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Niet-gelovige journalist springt in de bres voor de EO

Als stagiair bij de EO stelde Marieke Gouka tientallen vragen per dag aan haar EO-collega's. "Over gewoontes en gebruiken, over verschillen tussen de christelijke afsplitsingen en over interpretaties van bijbelteksten. Er was ruimte om anders te denken," schrijft ze in NRC Handelsblad.

Marieke: "Ik deed in het klein wat de EO op televisie doet; vragen stellen over zingeving, over leven en dood en over de waarde van het leven. Vragen die iedereen zo nu en dan stelt of zou móeten stellen." Inmiddels zit haar stage erop. Tot de zomerstop werkt ze nog als redacteur bij het programma Ik mis je.

Vorige week werd bekend dat de EO meer dan de helft van zijn budget voor levensbeschouwelijke programma’s moet inleveren: van 9 miljoen naar 4 miljoen euro. Om die reden luidde de EO-directeur de noodklok en dreigde hij zelfs met juridische stappen. Inmiddels heeft de omroep een klacht ingediend bij een interne geschillencommissie. Deze procedure start half juli. Mocht dit negatief uitvallen voor de EO, dan overweegt de omroep de gang naar de rechter. 

Marieke baalt van de aangekondigde bezuiniging. "Ik hoop dat de NPO tot inkeer komt. Dat ze inziet dat verdiepende programma’s het tegengif zijn in de moderne samenleving, waarin het toch allemaal een stuk minder maakbaar is dan we onszelf en elkaar voorhouden."

Lees Mariekes volledige commentaar in NRC Handelsblad.

Lees ook: EO-directeur roept christenen op tot protest tegen inperking EO-geloofsprogramma’s.

Reacties

J
Hello Marieke,Het is geweldig, dat je: "... inziet dat verdiepende programma’s het tegengif zijn in de moderne samenleving, waarin het toch allemaal een stuk minder maakbaar is dan we onszelf en elkaar voorhouden."Prachtig en zonneklaar!Dan begrijp je toch ook wel, dat vooral "links, socialistisch, marxistisch" georiënteerden niets met -TEGENGIF - tegen de mars naar hun utopische "heilstaat" te maken willen hebben!

Daarom zal de EO moeten verdwijnen!
REAGEER
H
Het zou de zaak van de EO aanzienlijk sterker maken als zij zelf met een bezuinigingsvoorstel kwam. Want iedereen is tegen bezuinigen, dus dat ook de EO hier tegen zou zijn, dat wist de NPO al. De reclame-inkomsten vallen 60 miljoen tegen. Die moeten dus ergens op gekort worden. Laat de EO maar aangeven waar dat op kan.
J
Hello Herman,De EO wordt gedwongen om programma's te maken, die de "massa" aanspreken.

Wat is het gevolg hiervan:

1) de christelijke achterban haakt af, want men wenst deze verwaterde (aan de massa aangepaste) boodschap niet aan te horen;

2) de massa wordt zelfs door die verwaterde boodschap niet aangesproken, omdat het
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher