Dagelijks leven

10 juli 2018 door Jeffrey Schipper

"Sporttoernooien Bond tegen vloeken zijn gezellig en sportief"

Vloeken tijdens een voetbal- of volleybalwedstrijd. Vanwege de spanning gebeurt dit regelmatig. Onlangs organiseerde de Bond tegen vloeken een volleybaltoernooi. In een positieve sfeer, zonder gevloek en getier, beleefden christenen met elkaar een gezellige sportavond. Mirjam Schuurman was één van de vrijwilligers en beantwoordt een aantal vragen.

De Bond tegen vloeken zet zich in voor respectvol taalgebruik in de meest brede zin van het woord. Vloeken is het misbruiken van de naam van God of van Jezus. Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam, spreken we van godslastering of blasfemie.

Hoe ben je bij de Bond tegen vloeken terechtgekomen?
“Ik ben daar via het volleybaltoernooi zelf terechtgekomen. Ik deed mee met een toernooi bij mij in de buurt. Eén keer per jaar organiseert de Bond een volleybal- en voetbaltoernooi om hun werk bekendheid te geven en geld op te halen. Van dat geld kan vervolgens lesmateriaal worden aangeschaft. Ze zochten nog mensen om mee te helpen en daar ging ik graag op in. Het is leuk om als vrijwilliger deze toernooien mede mogelijk te maken.”

Onlangs organiseerde de Bond een volleybaltoernooi. Hoe kijk je daarop terug en wat was jouw rol?
“Het toernooi is altijd heel gezellig en sportief. Elk jaar weer een feestje om aan mee te doen. Als vrijwilliger komt er nog het nodige bij kijken als het gaat om het organiseren van zo’n toernooi. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van de aanmeldingen, het opbouwen van de zaal en het maken van posters.”

Sport draait om competitie. Vanwege de spanning kan dat hier en daar leiden tot een vloek- of scheldwoord. Hoe belangrijk is het voor jou dat er tijdens een volleybaltoernooi niet wordt gevloekt?
“Heel belangrijk. Ik hou er niet van als mensen vloeken als er iets mis gaat. Vroeger deed ik het zelf ook af en toe. Het gaat zo gemakkelijk. Maar je kan jezelf ook makkelijk andere woorden aanleren.

Voorafgaand aan het recente volleybaltoernooi werd het idee geopperd om geld in een potje te doen wanneer iemand een lelijk woord zou uitspreken. Voor sommige mensen kan dit een handige stok achter de deur zijn. Een scheldwoord floept eruit voordat je het weet. Zonder schelden en vloeken is er bovendien een veel positievere sfeer.”

Hoe reageer je in het dagelijks leven op een vloekende collega of buurman en wat kun je meegeven aan christenen die het lastig vinden om daarmee om te gaan?
“Als ik aan mensen in mijn omgeving vertel dat ik christelijk ben houden ze er zelf al vaak rekening mee wat al heel erg fijn is. Als ze dan vloeken excuseren ze zich al uit zichzelf. Maar als iemand random vloekt, durf ik niet altijd wat van te zeggen.

Mijn schoonfamilie is niet-gelovig. Helaas hoor ik zo nu en dan een vloek. Dat vind ik heel erg. ‘Kun je echt geen netter woord verzinnen?’, denk ik dan. Wie het lastig vindt om hiermee om te gaan raad ik aan om in ieder geval duidelijk te maken dat je christen bent. Vaak hebben mensen niet eens door dat ze je kunnen kwetsen door hun taalgebruik.”

Lees hier meer over het werk van de Bond tegen vloeken.

Reacties

L
Een hond blaft en een kat miauwt.

En een ongelovige vloekt.

Laten we zorgen dat we meer en meer op Hem gaan lijken en vol zijn van de Heilige Geest.
REAGEER
L
Een hond blaft en een kat miauwt.

En een ongelovige vloekt.

Laten we zorgen dat we meer en meer op Hem gaan lijken en vol zijn van de Heilige Geest.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher