Jehova's
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

09 juli 2018 door Dick van den Bos

Rick stopte bij de Jehova's getuigen en raakte alles kwijt: "Ik was de regeltjes zo beu"

In een indringende mini-documentaire van de NOS vertelt Rick (26) over zijn vertrek uit de Jehova's Getuigen. "Ik weet nog dat mijn moeder huilde: 'Ik raak mijn zoon kwijt.' Ik heb nagenoeg geen contact meer met mijn familie."

Rick wist wat de gevolgen zouden zijn als hij uit deze geloofsgemeenschap zou stappen. Hij zou zijn familie, vrienden, ouders en zijn hele identiteit kwijtraken. Maar het woog niet op tegen de voordelen. "Ik was het zo beu dat ik alleen maar bezig was met geboden. 'Dit mag niet, mag dit wel? Als ik dit doe, is hij of zij het er niet mee eens.' Het was het me allemaal waard om eruit te stappen. Ik wilde eindelijk de Rick worden die ik ben."

Uitgaan en seks
Over zijn jeugd is Rick desondanks niet zo heel negatief. "Ik groeide op in het Limburgse Geleen en we waren met de hele familie aangesloten bij de Jehova's Getuigen. Ik ben echt gelukkig geweest en ik geloofde ook dat we God op de goede manier volgden. Maar op school ging het vaak over uitgaan, seks of alcohol en daar kon ik nooit over meepraten."

Rick vierde ook zijn verjaardag niet, hij mocht niet stemmen en mocht ook niet gamen. Als Jehova's getuige moet je verplicht evangeliseren en naar de samenkomsten. Het werd Rick allemaal te streng.

"Toen ik op mezelf ging wonen in Eindhoven, kreeg ik steeds meer vrijheid. Ik maakte keuzes die niet in lijn waren met het geloof. Kleine dingen die werden afgeraden. De twijfel nam toe en ik kreeg seks met een meisje." Op een gegeven moment vertelde Rick aan zijn ouders dat hij wilde breken met de Jehova's Getuigen. "Ik hoorde mijn moeder alleen maar huilen: 'Ik raak mijn zoon kwijt, ik raak mijn zoon kwijt.' Het was het zwaarste moment uit mijn leven."

Het contact ligt nu volledig stil. "Behalve af en toe een appje." Voor Rick is de houding dat je niet met afvalligen als hij mag omgaan een bevestiging van het feit dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. "Ik kan niet geloven dat een God van liefde zegt dat je je kind moet loslaten."

Kijk hier voor het hele verhaal van Rick:

Reacties

D
Alsof er sex met een meisje nodig is om bevrijdt en christen te worden?? Van de regen in drup.
W
Dick, dat is wat je krijgt als je het geloof terugbrengt tot een rijtje do's en do not's en Jezus op deze manier buitensluit. Gij zijt los van Christus als gij van de wet gerechtigheid verwacht, buiten de genade staat gij (Galaten 5:4).
Toon meer antwoorden (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events