God

09 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. C. Harinck: "Geloven is meer dan een verstandelijke redenering"

'Ik lees in de Bijbel dat als we in Jezus geloven we niet meer verloren zijn, maar gered. Uiteraard is dat 100 procent genade, maar dan hoeven wij onszelf toch niet meer als verloren mens te zien, maar als gered kind van God?,' aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. C. Harinck geeft antwoord.

De gereformeerde gemeente-predikant waarschuwt tegen een geloof zonder besef dat je een verloren mens bent. "Weet je dan wel waarom je gelooft? Hoort daar het besef van verlorenheid niet bij? Waarom zou je anders geloven? Hoe denk je dat een waar geloof er uit ziet? Het wordt in de Bijbel vergeleken met honger en dorst, met vluchten en vertrouwen. Heeft dat niets te maken met een bepaalde nood waarvoor men Jezus zoekt?

Ik vind de uitspraak 'dan hoeven we onszelf niet meer als een verloren mens te zien, maar als een gered kind van God', hier ook niet op zijn plaats. In het komen tot Jezus en het geloven in Hem beschouwt de mens zich als een verloren zondaar. Nadat men tot geloof is gebracht en de kracht van Jezus’ bloed aan de ziel ervaart, kan en mag men zeggen: Gods toorn is van mij afgewenteld op Jezus. Ik ben om Christus’ wil aangenomen als kind van God en erfgenaam van Christus.

Geloven is meer dan een verstandelijke redenering. Het hart en de gevoelde nood is er bij betrokken. (...) Er komt geen gered kind van God tot geloof in Jezus Christus, maar een verloren zondaar. Na dit geloven troost het Evangelie deze zondaar en zegt: Nu hoef je nergens meer voor te vrezen. Je bent een gered kind van God."

Bekijk hier het volledige antwoord van ds. C. Harinck.

Foto: GerGeminfo.nl

Reacties

Als de Heilige Geest je heeft laten zien dat je niet voor God kunt bestaan zoals je bent, maar als Hij je ook verzekerd heeft dat Jezus voor jouw zonden stierf, ben je voor eens en altijd gered. Niets of niemand kan dat meer van je afnemen. Dan ben je wedergeboren en voor altijd een kind van God. Dat is dan je nieuwe identiteit. Wel kan je nog struikelen, maar dat breng je dan gelijk, met gebed om vergeving, bij God en dan wast het bloed van Jezus je zonden direct weer af. Dat je nog tot dat struikelen in staat bent, doet soms wel verdriet.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher