Carla en Eric Vis

God

05 juli 2018 door Jeffrey Schipper

"Op het schip en in het theater laten we Gods liefde zien"

Wie poppentheater ‘Poppen en Meer’ bezoekt, geniet niet alleen van een humoristische voorstelling met een duidelijke Bijbelse boodschap, maar ondersteunt ook nog eens Mercy Ships. CIP.nl sprak met poppenspeelster Carla en Eric Vis, die zich inzetten voor Mercy Ships. “Op het schip en in het theater laten we Gods liefde zien.”

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Toen je hoorde over Mercy Ships was je meteen enthousiast. Waarom?
Eric: “Bij Mercy Ships kun je vanuit je eigen beroep - ik ben operatieassistent - aan boord werken. Dat triggerde mij meteen, want er zijn niet zoveel organisaties waar dat kan. Toen ik mij in de organisatie verdiepte, bleek dat zij concrete hulp leveren aan mensen voor wie medische hulp onbereikbaar is. Van een hazenlipcorrectie tot verwijdering van een tumor. In beide gevallen beteken je heel veel voor zo iemand. In hun eigen land is de medische zorg vaak op een heel laag peil.”

Eric voegt toe dat verpleegkundigen met patiënten aan boord een band opbouwen. “Zij hebben weken tot soms maanden contacten met patiënten. Als een patiënt weer naar huis gaat en afscheid neemt van het schip is dat soms echt ontroerend. We willen patiënten een mooie tijd bezorgen op ons schip door hen Gods liefde te laten zien. Dat maakt het soms voor collega’s wel eens moeilijk om van patiënten afscheid te nemen. Op de operatiekamer ben ik vooral technisch bezig en is het contact met patiënten dus minder intensief.”

Vanaf 1 januari werkt Eric ook enkele dagen per week op het kantoor van Mercy Ships in Rotterdam om medische vrijwilligers te begeleiden die aan boord van de Africa Mercy willen werken. Een bekende uitspraak van dr. Gary Parker (chirurg aan boord) is: “Je kunt niet de hele wereld redden maar wel de wereld van één persoon veranderen,” voegt Carla eraantoe. “Het mooie van dit werk is dat hulp heel concreet zichtbaar wordt na een operatie. Het levert mensen een nieuwe toekomst op.”

"Je kunt niet de hele wereld redden maar wel de wereld van één persoon veranderen."

Welke indrukwekkende ervaring van je Mercy Ships-reizen is je bijgebleven, Eric?
“Tijdens mijn fulltimeperiode in 1996 liep ik op Madagaskar en werd ik met een collega aangesproken door iemand op straat. ‘Jullie zijn toch van Mercy Ships? Kom even mee, want ik wil jullie iemand laten zien.’ We werden geconfronteerd met een jong tienermeisje bij wie het weefsel over haar wang en een stuk van het kaakbot was verdwenen. Zij leed aan de ziekte cancrum oris, ofwel noma. Een ziekte waarbij zwerende, voortvretende wonden ontstaan, vooral in het gezicht. De oorzaak is ernstige ondervoeding.

Tachtig tot negentig procent van de mensen overlijdt hieraan. Op het moment dat we haar tegenkwamen, was er geen plek meer in ons operatieschema. Na overleg is het ons toch gelukt om een plaats vrij te maken. Het meisje is geopereerd en door middel van plastische chirurgie is ze hersteld. Zo hebben we haar weer een menswaardig uiterlijk terug mogen geven. Dat is heel veel waard voor zo iemand. Een ziekte die zo enorm goed zichtbaar is, heeft heel veel impact op mensen. Ze kunnen er ook geestelijk onder lijden.”

Voor patiënten die niet aan de kust wonen, lijkt het mij veel gedoe om aan boord te komen…
“Dat heeft Mercy Ships zich in de loop der jaren ook gerealiseerd,” merkt Eric op. “In onze beginperiode werd met name de kustperiode bediend. Tegenwoordig worden er na aankomst bewust plekken in het programma opengelaten, zodat mensen die we landinwaarts ontmoeten op opengebleven plekken terecht kunnen. Wij verzorgen de screenings en de regering van het desbetreffende land neemt het transport voor haar rekening. Zo kunnen we alsnog een groot deel van een land bereiken.”

Wat is de link tussen jullie theatervoorstelling van ‘Poppen en meer’ en Mercy Ships?
Carla: “Tien procent van onze inkomsten gaat naar Mercy Ships. Door middel van het poppentheater mag ik mijn gaven en talenten inzetten in Gods koninkrijk. Door een deel door te geven, mag ik ook op een andere manier bijdragen aan de verspreiding van Zijn koninkrijk. Omdat mijn man voor Mercy Ships werkt en het zoveel impact heeft op mensen, draag ik daar graag aan bij.”

De theatervoorstellingen van ‘Poppen en meer’ kenmerken zich door vlot spel, humor, afwisseling in poppen en decor, muziek, geluidseffecten en belichting. Carla speelt met zo’n dertig poppen, die ze afwisselend inzet. Als technicus is Eric onmisbaar. Samen trekken ze het hele land door. Van Friesland tot Zeeland.

"Een ziekte die zo enorm goed zichtbaar is, heeft heel veel impact op mensen. Ze kunnen er ook geestelijk onder lijden."

Wat wordt er tijdens jullie voorstellingen verteld?
“De voorstelling ‘De reis van je leven’ gaat bijvoorbeeld over het volgen van een gids,” antwoordt Carla. “Als je de gids (de Bijbel) volgt, kom je op de meest fantastische bestemming uit. De uitdaging is je tijdens die reis niet te laten afleiden en hindernissen te overwinnen. De uiteindelijke bestemming is het hemels Jeruzalem.”

“Een andere voorstelling gaat over zaaien. Ik ga met opa een paar dagen weg en een vriend past ondertussen op de tuin. Na mijn terugkomst ontdek ik dat de tuin kapot is. Opa herinnert mij aan die keer dat ik vergat een net over de tuin te doen, waardoor de slakken alle plantjes kapot maakten. Opa gaf mij nieuwe zaadjes zodat ik overnieuw mocht beginnen. Ook mijn vriend Fabian verdient een nieuwe kans. De boodschap is: ook God geeft ons dankzij Zijn vergeving telkens een nieuwe kans.”

Carla en Eric ondersteunen via ‘Poppen en meer’ ook maandelijks plastisch chirurg Dr. Tertius Venter, die fulltime actief is in het medische hulpverleningswerk. Hij werkt bij verschillende organisaties en verblijft vier maanden per jaar op de Africa Mercy. Carla en Eric hopen nog lang hun missie te kunnen uitdragen. “We willen met onze gegeven talenten werken in het koninkrijk van God, Zijn boodschap van liefde en vergeving doorgeven en delen aan anderen.”

Lees hier meer over het werk van Mercy Ships en bekijk hier de komende theatervoorstellingen van ‘Poppen en meer’.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher