Kim Hulscher

Dagelijks leven

06 juli 2018 door Jeffrey Schipper

"Wie kanker heeft, kan een coach goed gebruiken"

Hoe begeleid je als professional iemand die kanker krijgt? Hoe coach je hem of haar, en zorg je ervoor dat je enerzijds een warme werkrelatie opbouwt en tegelijkertijd professioneel omgaat met spanningen en lijden? Deze vragen komen aan de orde de opleiding Coaching rondom kanker die binnenkort voor het eerst wordt gestart aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

De CHE is een bruisende christelijke hogeschool en kenniscentrum. In alle studies staan mens en maatschappij centraal. De CHE vindt het belangrijk dat je je geloof bij je werk betrekt!

Kim Hulscher is met deze opleiding bezig en beantwoordt een aantal vragen. “Wie kanker heeft, kan een coach goed gebruiken,” stelt zij.

Waarom kunnen studenten Coaching rondom kanker goed gebruiken?
“Bij mij werd in 2013 baarmoederhalskanker geconstateerd. Door die ervaring weet ik hoe fijn en belangrijk het is dat mensen die met deze ziekte kampen zich in mijn verhaal herkennen. Zo kan het heel erg helpen om van een ander ook eens te horen dat hij of zij erg moe of vergeetachtig is vanwege deze ziekte. De nieuwe post-hbo opleiding Coaching rondom kanker kan hulpverleners helpen handreikingen te ontvangen in het werken met (ex)kanker patiënten.”

In welk kader begeleidt je mensen die lijden aan kanker?
“Ik ben actief als vrijwilliger namen Stichting Olijf, een netwerk voor vrouwen die gynaecologische kanker hebben (of hebben gehad), hun partners en naasten. Ik begeleid mensen voornamelijk per e-mail en telefoon. Daarnaast ben ik manager bij het Leger des Heils. Mijn werkgever vergoedt mijn opleiding tot excellente coach, omdat ik een project ben gestart binnen het Leger des Heils om medewerkers te coachen die kanker hebben (gehad).”

Waarom is een coach voor iemand die met kanker te maken heeft zo belangrijk?
“Op het moment dat je diagnose/behandeling begint, krijg je veel aandacht van mensen uit je omgeving. Daarna wordt het minder en minder. Op zich is dat logisch. Bijna iedereen die kanker heeft, komt in een fase terecht waarbij hij of zij zich afvraagt: wat wil ik met mijn leven? De overgrote meerderheid komt verder door erover te praten. Dan ervaren mensen dat de fase die zij doorlopen eigenlijk heel normaal is. Dat bewustzijn is heel belangrijk.”

Heb je daar persoonlijk ook veel aan gehad?
“Jazeker,” antwoordt Kim. “Ook ik spreek regelmatig af met een collega coach. Dan spreken we over ons werk en is er ook ruimte om persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Mijn ervaring is dat mensen die kanker hebben in het dagelijks leven al meer dan genoeg ongevraagd advies krijgen. Het is heel fijn om iemand naast je te hebben die uitgebreid de tijd neemt om je verhaal aan te horen.”

"Mijn ervaring is dat mensen die kanker hebben in het dagelijks leven al meer dan genoeg ongevraagd advies krijgen."

Wat is volgens jou een veelvoorkomend misverstand over leven met kanker bij mensen die aan de zijlijn staan?
“De omgeving weet er vaak heel weinig van de ziekte vanaf. Dat is ook niet zo vreemd. Voor mijn ziekte wist ik ook nog heel weinig van (omgaan met) kanker af. Een veelvoorkomend misverstand is bijvoorbeeld: ‘Als je klaar bent met je behandeling, gaat het beter.’ Maar vaak breekt juist dan een moeilijke tijd aan. Dit soort gedachten komen voort uit onwetendheid en onbegrip.

Zo kreeg ik na mijn behandeling te maken met maagproblemen, darmproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid en ga zo maar door. Sommige mensen kunnen door de vele bestralingen niet eens meer fatsoenlijk zitten of wandelen en kunnen hun oude hobby’s niet meer beoefenen.”

Kim geeft ook aan dat ze door haar ziekteperiode meer prioriteit geeft aan dingen die waardevol zijn, zoals contact met dierbare vrienden. “Wie kanker krijgt, wordt geconfronteerd met de dood en vraagt zich af hoe lang hij of zij nog te leven heeft. Zo herinner ik mij momenten dat ik overwerken ineens niet belangrijk vond en gaf ik voorkeur aan een afspraak met een goede vriendin. Zelf ga ik wat vaker op vakantie dan voorheen. Ook na mijn ziekte heb ik deze manier van leven voortgezet.”

Meer weten over de post-hbo opleiding? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher