Arie Slob

Nieuws

05 juli 2018 door Erik Jan Vinke, SGP-jongeren

Gratis advies voor minister Slob en de NPO

De NPO moet bezuinigen. De reclame-inkomsten van NPO 1, 2 en 3 lopen meer terug dan verwacht, aldus minister Slob. De minister kondigde dit in november 2017 aan en zei dat het dreigende tekort kan oplopen tot 60 miljoen euro. “De NPO en de omroepen zullen alle creativiteit moeten aanwenden om te kijken waar nog bezuinigd kan worden. Dat is geen feest, maar het is wel de weg die ze zullen moeten ingaan,” aldus minister Slob. De NPO staat voor een enorme opgave. Is snijden in de programmering een oplossing?

Bezuinigen
Doordat de opbrengsten van de reclames de afgelopen jaren zijn tegengevallen is er een groot financieel tekort ontstaan. In 2018 is een deel van het ontstane tekort opgevuld uit de pot ‘mediareserves’. Deze pot is in 2019 leeg en minister Slob heeft het budget voor de NPO verlaagt met 62 miljoen euro. Een investering in de NPO van overheidswege gaat ten koste van het onderwijsbudget en daar wil de minister niet aan beginnen. NPO-baas Shula Rijxman is bang voor de ingrijpende gevolgen en voorziet een “minder divers media-aanbod” en een onvermijdelijke ontslaggolf. Deze reactie is natuurlijk begrijpelijk, bezuinigen is nooit leuk (helemaal niet als het gaat om ruim 60 miljoen euro) en het raakt de werknemers van de omroepen. Deze bezuiniging levert echter ook veel kansen op. Grijp die kansen!

Kansen
Minister Slob wil betrokken worden bij de keuzes die de NPO zal moeten maken. Een opvallende keuze omdat de NPO een zelfstandig bestuursorgaan is. Gezien de maatschappelijke relevantie van de publieke omroep, is deze keuze wel te begrijpen. De publieke omroepen zijn er immers voor om het algemeen nut te dienen en vervullen daarom een informerende, controlerende, opiniërende en socialiserende rol. SGP-jongeren ziet deze relevantie ook en heeft een aantal adviezen voor minister Slob en de NPO.

Laat de minister allereerst duidelijk formuleren welke rol de publieke omroep moet vervullen, op basis daarvan zal er geprogrammeerd moeten worden. Eén van de zaken die niet hoort bij de publieke omroep is het uitzenden van allerlei entertainmentprogramma’s. Er is al voldoende entertainment te vinden bij de commerciële zenders en door het schrappen van deze programma’s kan er al fors bezuinigd worden. Volgens het NRC kosten deze programma’s jaarlijks zo’n 20 miljoen euro.

De minister en de NPO zouden daarnaast moeten overwegen om de uitzendingen van NPO 3 te halveren (of zelfs helemaal te stoppen). Jaarlijks gaat er ruim 80 miljoen euro naar deze zender en de programma’s die uitgezonden worden, dienen lang niet altijd het algemeen nut.

Het laatste advies van SGP-jongeren is om het taalgebruik op tv te fatsoeneren. Ruw taalgebruik of vloeken moet tegengegaan worden. Veel mensen hebben er last van en wat ons betreft wordt dit één van de voorwaarden voor het uitzenden van een programma.

Beste NPO, grijp je kans! Hervorm, fatsoeneer door het ruwe taalgebruik aan te pakken en ga terug naar de inhoud.

Erik Jan Vinke is vicevoorzitter van SGP-jongeren.

Reacties

H
Is op de televisie geen zender mogelijk als BNR dat is op de radio? Zo nee, waarom niet?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher