EO logo

Nieuws

04 juli 2018 door Jeffrey Schipper

EO start procedure tegen NPO; CDA en ChristenUnie begrijpen standpunt EO

De Evangelische Omroep (EO) moet meer dan de helft van zijn budget voor levensbeschouwelijke programma’s inleveren. Om die reden luidde EO-directeur Arjan Lock maandag de noodklok en dreigde hij zelfs met juridische stappen. De christelijke omroep is inmiddels een procedure tegen de NPO gestart, laat het Nederlands Dagblad weten. 

De EO-directeur wilde dat de NPO vóór dinsdagnamiddag op de plannen zou terugkomen. Contact tussen beide partijen heeft nog niets opgeleverd, voegt het ND toe. Om die reden dient de EO een klacht in bij een interne geschillencommissie. Deze procedure start half juli. Mocht dit negatief uitvallen voor de EO, dan overweegt de omroep de gang naar de rechter. 

De christelijke regeringspartijen CDA en ChristenUnie hebben begrip voor het standpunt van de EO, vervolgt het ND. "Aandacht voor levensbeschouwing is zeker een taak van de publieke omroep. De argumentatie van de NPO dat er minder belangstelling is voor religie, vind ik complete onzin," laat CDA-Kamerlid Harry van der Molen weten. Namens de ChristenUnie vraagt Kamerlid Stieneke van der Graaf zich af of "de NPO de waarde van pluriformiteit, brede verankering in de samenleving en kwalitatieve, onafhankelijke journalistiek ziet."

De publieke omroep moet volgend jaar ruim 60 miljoen euro bezuinigen en de EO krijgt naar verhouding de hardste klappen. En dat nota bene onder verantwoordelijk ChristenUnie minister Arie Slob. Het budget voor levensbeschouwelijke titels zou slinken van 9 miljoen naar 4 miljoen euro. Arjan Lock zei hierover: "Dan raak je het hart van de EO én wordt bovendien de pluriformiteit (de rijke diversiteit aan programma’s) van het bestel aangetast."

Lees ook: EO dreigt met juridische stappen na halvering budget - Arjan Lock not amused.

Reacties

H
Aan minister Arie Slob heb ik inmiddels het volgende gemaild:

"Hoe kunt u het als ChristenUnie-minister verantwoorden dat de extra bezuinigingen die de NPO voor de kiezen krijgt door diezelfde NPO wordt aangegrepen door extreem te gaan snoeien in de levensbeschouwelijke programma's van de EO? Ik vind het in- en intriest dat dit juist onder uw ministerschap dreigt te gaan gebeuren en vertrouw erop dat u alles zult doen om dit te voorkomen!"

Bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie heb ik aangedrongen op een zeer krachtige stellingname.
H
Het is inmiddels duidelijk dat de budget-reductie een gevolg is van teruglopende reclame inkomsten. Niet van bezuinigingen door de overheid. De overheid weigert deze tegenslag op te vangen, omdat dit ten koste zou gaan van haar verplichtingen jegens o.a. het onderwijs. Dit geeft meteen aan dat een aanklacht tegen de overheid geen enkele kans heeft, want de overheid heeft haar bijdrage niet verminderd. Bovendien is de overheid niet verantwoordelijk voor het reclame-beleid van de omroepen.
H
Ook Evangelische Omroepen die zich van de Heer afkeren krijgen te maken met het feit dat dan ook de Heer zich van hen afkeert. Deze budgetreductie is een van de gevolgen. De EO mag procederen wat ze willen en een beroep doen op wie ze maar willen, maar deze strijd gaan ze verliezen. Waarom? Omdat de Heer zijn zegen heeft ingetrokken. Daarom.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher