Brazil

Nieuws

04 juli 2018 door Dick van den Bos

Braziliaanse voetballers houden van Jezus, maar ze mogen Hem niet meer bedanken

Het evangelische christendom neemt in Brazilië explosief toe. Waar vroeger meer dan 90 procent katholiek was, is nu al meer dan een kwart van de bevolking evangelisch. De gevolgen hiervan zijn ook op het voetbalveld te zien. Uitingen in het Braziliaanse team als 'I belong to Jesus' of '100% Jesus' zijn normaal geworden. Maar inmiddels is het verboden.

In Brazilië, is de relatie tussen religie en voetbal een hele oude, schrijft Christianity Today. Spelers slaan vaak kruisjes of dragen medailles van heiligen bij zich. In de afgelopen jaren zijn de evangelische geloofsuitingen gaan domineren in de sport.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Geen religieuze expressies
Niet verrassend in een land waar ongeveer 25 procent van de bevolking protestant is. Het Braziliaanse team bidt voor en na de wedstrijd en viert goals door T-shirts met christelijke boodschappen. Tenminste zes spelers van de huidige nationale ploeg, noemen zichzelf evangelisch, onder wie Fernandinho, Thiago Silva, Alisson, Douglas Costa, Willian en sterspeler Neymar. In tegenstelling tot voorgaande internationale toernooien, mag het team op het veld geen religieuze expressies meer vertonen.

Vlak voor WK 2018 heeft de Brazilian Football Confederation (CBF) dit verboden, omdat het ten koste gaat van de focus en aanstootgevend is voor atleten die een ander geloof belijden of agnostisch zijn. Dit is in lijn met de richtlijnen van de FIFA zelf, die sinds het WK 2006 religieuze uitingen op het veld heeft verboden.

Kanttekening
Dit verbod is volgens betrokkenen een klap in het gezicht van de evangelische beweging – en een bewijs dat de neiging sterk is om publiekelijk christendom de kop in te drukken. Er ging veel kracht uit van de getuigenissen van spelers. Desondanks kun je er wel een kanttekening bij zetten. Als spelers fouten maakten, dan werden hun getuigenissen vaak erg uitvergroot. Luís Paulo Rocha de Mattos, pastor van een evangelische kerk in Rio de Janeiro: “Soms was er sprake van onethisch gedrag buiten het veld. Dat zorgt ervoor dat spelers extra sterk veroordeeld worden. Roem is gevaarlijk voor spelers. Mijn voorkeur is dat minder spelers zichzelf presenteren als evangelisch, en meer mensen echt toegewijd zijn aan Bijbelse standaarden.”

Sommige Braziliaanse sterren zijn zich hiervan bewust. “De christelijke sporter heeft een grote verantwoordelijkheid om een goed getuigenis af te geven,” zei Kaka, een voormalige middenvelder die het WK in 2002 won met Brazilië. “Wanneer het kan, probeer ik te laten zien wat God heeft gedaan in mijn leven en te handelen volgens Bijbelse waarden.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify