zelfdoding

Nieuws

04 juli 2018 door SGP

SGP stelt Kamervragen over toename zelfmoord door jongeren

De SGP vindt de toename van het aantal zelfmoordgevallen onder jongeren ronduit verontrustend. SGP-voorman Kees van der Staaij wil daarom snel nader onderzoek naar de redenen van de bijna-verdubbeling om zo beter beslagen ten ijs te komen bij suïcidepreventie.

Het aantal zelfdodingen onder mensen tussen de tien en dertig jaar is in 2017 flink gestegen. Een kwart van de sterfgevallen in deze groep betreft zelfdoding, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend. Er overleden vorig jaar 81 tieners door zelfdoding; in 2016 lag dit aantal nog op 48. Tussen 1971 en 2016 lag het aantal nooit boven de 58 jongeren per jaar.

Kees van der Staaij: “Dit zijn schokkende cijfers die vragen om bezinning en actie. Het gaat hier om jonge wanhopige mensen. Dit is een thema dat diep ingrijpt in mensenlevens en allerlei debatten over weet-ik-wat in de schaduw stelt. Het minste wat we nu kunnen doen is nader uitzoeken hoe het zit, en op basis daarvan kijken wat we kunnen doen.”

Van der Staaij wil dat de jongste CBS-cijfers verder worden uitgediept om beter in beeld te krijgen waarom het aantal zelfmoorden zo sterk is gestegen. “In dat kader wil de SGP dat ook de relatie onderzocht wordt tussen deze cijfers en het zelfmoordpoeder dat de coöperatie Laatste Wil vorig jaar uitventte. Het moet via de schouwartsen vrij makkelijk na te gaan zijn hoeveel mensen zichzelf sindsdien gedood hebben met het zelfmoordpoeder. Ook ben ik benieuwd of de regering al weet of hij de verkoop van het zelfmoordpoeder gaat verbieden, zoals ik eerder vroeg,” aldus Van der Staaij.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher