Paus Franciscus

Nieuws

04 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Rooms-Katholieke Kerk bevordert charismatische vernieuwing

De Rooms-Katholieke Kerk richt een nieuwe service op om de charismatische vernieuwing te bevorderen. Het tijdschrift van deze vernieuwing in Nederland bericht hier uitvoerig over in het nummer dat 30 juni verscheen.

De naam van deze nieuwe service is CHARIS, tevens een afkorting van Catholic Charismatic Renewal International Service. CHARIS is geboren door de wens van paus Franciscus om te komen tot één enkele service ten dienste van alle expressies van katholieke charismatische vernieuwing. CHARIS wordt opgericht door de Heilige Stoel, met name de Dicasterie voor Leken, Familie en Leven. Dit betekent dat CHARIS zal handelen in naam van de Kerk om alle uitingen van katholieke charismatische vernieuwing te dienen.

In de statuten van CHARIS, die met Pinksteren 2019 in werking treden, wordt de oecumenische dimensie nadrukkelijk genoemd: ‘Wat we vandaag kennen als Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV) maakt deel uit van een oecumenische stroom van genade. Ze is geboren door de soevereine wil van God in de Katholieke Kerk in 1967 en een vrucht van het Tweede Vaticaans concilie.’

Vruchten van Pinksteren
Katholieke charismatische vernieuwing wordt omschreven als een stroom van genade die personen, groepen, gemeenschappen, activiteiten en bedieningen toestaat zichzelf uit te drukken op verschillende manieren met verschillende vormen van organisatie. Wat al deze expressies van katholieke charismatische vernieuwing gezamenlijk hebben is volgens deze Vaticaanse statuten ‘het ervaren van de vruchten van Pinksteren door een uitstorting van geestelijke gaven - doop in de Heilige Geest genaamd - die ook inhoudt een persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus als Redder, een openheid voor het Woord van God, voor uitoefening van de charisma’s en voor evangelisatie in trouwe dienst aan de Kerk.’

De oprichting van CHARIS heeft ook gevolgen voor Nederland. "Alle katholieken in Nederland die een doop in de Heilige Geest hebben ervaren en alle initiatieven en vormen van gemeenschap die daaruit zijn voortgekomen staan nu voor de taak samen een ‘service of communion’ te vormen," schrijft Kees Slijkerman in de nieuwe editie van Bouwen aan de Nieuwe Aarde, het tijdschrift van deze vernieuwing in Nederland. Hij noemt 21 gemeenschappen en organisaties in Nederland die aan dat profiel beantwoorden.

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher