Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog blikt terug op zijn kinder- én volwassendoop

"Ik merk dat de doop onder behoudende christenen een splijtzwam is. Terwijl er veel over wordt geruzied, hebben buitenstaanders vaak geen idee waar het over gaat." In een video voor de progressief-christelijke weblog Lazarus blikt Alain Verheij terug op zijn kinder- en volwassendoop en vraagt hij zich af wat we aan moeten met de doop.

Bekijk de video en bezoek hier de website van Lazarus:

Lees ook: "Doopwater mag christenen niet scheiden".


Doop
- Onrust op Urk: leerkracht mag niet meer voor de klas nadat hij als evangelist bekeerling doopt in IJsselmeer
- Kinderdoop of volwassendoop: wat is de Bijbelse doop?
- "Doopwater mag christenen niet scheiden"
- Waarom Martijn moeite heeft met christenen die zich laten overdopen
- Tien uitspraken van ds. Van Campen over de doop
Meer over Doop »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Ik miste bij de bespreking van de volwassendoop, dat je je dan eerst bewust moet zijn van het feit dat je een zondaar bent, berouw hebt over je zonden, besef, dat je de eeuwigheid bij God niet kunt verdienen en het plaatsvervangend offer van Jezus nodig hebt om gered te worden. Een baby of klein kind kan zelf nog geen beslissing nemen. De Bijbelse doop is dus wat de volwassendoop genoemd wordt door onderdompeling en niet door besprenkeling. Dan begint je leven met Jezus pas helemaal echt.
Hij legt diverse betekenissen van de doop keurig uit, maar behalve symboliek heeft de doop ook nog een concreet effect dat plaatsvindt in de onzichtbare werkelijkheid waarin onze ziel verkeert, namelijk de verandering van ons hart! Omdat er een concrete werking van de doop is, moet men dat goed doen, anders is die werking er misschien niet. Daarom behoort voor mij de doop een bewuste keuze te zijn en moet het met volledige onderdompeling worden uitgevoerd in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Ik sluit me aan bij Kees van Asperen. Ook ik ben als baby besprenkeld in de Gereformeerde kerk. Ingelijfd in de gemeenschap, “dooplid” was ik toen. Cornelius en zijn gezin gedoopt en daar zaten vast ook kinderen bij , was een redenatie en het is i.p.v. de besnijdenis gekomen voor niet-Joden. Op latere leeftijd las ik “ Bekeert u en laat u dopen” . Dat kan je niet als baby. Ik liet me dopen door onderdompeling. De rest van de dag was ik “high”, kreeg meer inzicht ervoer dat als wedergeboorte. God bevestigde zijn Woord! Ik kan niet meer terug!
Toon meer reacties (2)