huiskring

Dagelijks leven

03 juli 2018 door Nelleke de Wit

Hoe geef je persoonlijke problemen ruimte op kring, zonder dat ze de overhand krijgen?

Is het jou wel eens overkomen dat je naar kring ging in de hoop je persoonlijke situatie te kunnen delen, maar dat je daar geen ruimte voor voelde? Je kwam samen, je kende elkaar ongeveer, maar wat er écht speelde in een ander zijn of haar leven bleef onbesproken.

Of heb je misschien juist meegemaakt dat een bepaalde kringavond zo’n beetje volledig draaide om persoonlijke problemen van één of meerdere kringleden, of die van jezelf? Er werd geluisterd, er was aandacht, er werd gebeden, maar in plaats van in een uitgebalanceerde kringavond belandde je in een pastoraal kringgesprek.

Hoe geef je persoonlijke problemen ruimte op kring, zonder dat ze de overhand krijgen?

In deze blog geef ik je 4 inzichten die je zullen helpen deze balans zo goed mogelijk te behouden.

1. Wees je bewust van de waarde van het delen van persoonlijke problemen
Jarenlang van Anita lid van een bijbelkring. Ze ging erop nadat ze was verhuisd en hoopte nieuwe contacten op te doen. Het delen van persoonlijke dingen bleek niet de gewoonte op deze kring en nadat ze heel open vroeg of ‘het opbouwen van vriendschap’ een doel was van de kring, bleek dat voor een groot deel van de kring niet zo te zijn. De focus lag op bijbelstudie. Na 10 jaar plichtmatig onderdeel te hebben uitgemaakt van de kring, verliet ze deze teleurgesteld. Ze voelde zich niet gezien en gekend en voelde ook niet de openheid om anderen echt te bemoedigen. De meeste personen heeft ze erna niet meer gezien.

Onderschat ook niet hoe inspirerend jouw persoonlijke verhaal kan zijn voor anderen.

Juist een kring zou een veilige omgeving kunnen zijn waarop je het leven deelt en een back-up vormt voor anderen in tijden van nood en verdriet en meeleeft bij vreugde. Juist als je een diepgaande relatie opbouwt, krijgen de (bijbel)studies meer diepgang, omdat de link naar het ‘echte leven’ beter gelegd kan worden. Je bent door weer en wind aan het groeien met elkaar. Onderschat ook niet hoe inspirerend jouw persoonlijke verhaal kan zijn voor anderen.

2. Je hoeft niet altijd een antwoord te hebben
Niet altijd de persoon die deelt neemt de hele avond in beslag, maar het feit dat iedereen er zo graag een antwoord op wil geven, vanuit het verlangen de ander verder te helpen. En dat is een mooi iets. De vraag is alleen waar je de ander het meeste mee helpt. Vaak is luisteren voldoende. Degene waar het om gaat, realiseert zich over het algemeen heel goed dat hij/zij degene is die verantwoordelijk is voor een oplossing of uitkomst. De behoefte ligt over het algemeen veel meer op het gebied van delen van het verhaal en het ervaren van steun in de vorm van persoonlijke aandacht en gebed. Dat is genoeg en geeft vaak al een enorme boost en het gevoel van back-up. Mogelijke oplossingen kan de persoon vaak zelf ook wel bedenken.

3. Zorg dat iedereen aan bod komt
Is één persoon áltijd aan het woord? En word je daar weleens moe van? Of geeft het je het gevoel dat er geen ruimte meer is voor jouw verhaal? Zorg voor een ‘systeem’ waarbij iedereen aan bod komt. Doe bijvoorbeeld een rondje voor de kring, waarbij iedereen maximaal een aantal minuten aan bod komt. Zet gewoon een kookwekker en wees duidelijk over het waarom. Kringleden zullen je redenatie begrijpen en je dankbaar zijn. Is je kring net gestart en wil je iedereen beter leren kennen? Geef iedere kringavond 1 persoon 15-20 minuten de tijd om zijn of haar verhaal te vertellen. Of vraag die persoon het van tevoren op te schrijven en rond te mailen, zodat iedereen het kan lezen en de avond kan reageren of vragen kan stellen. Zo waardevol! Iedereen voelt zich zo gezien, gehoord en gekend. En het wordt makkelijker de ander te bemoedigen, want je weet waar iemand mee zit of worstelt.

Zorg dat de kring geen ‘probleemeigenaar’ wordt. Je kunt niet elkaars ellende overnemen.

4. Weet wanneer je moet doorverwijzen naar het pastoraat
Waak ervoor dat je avonden volledig worden ingenomen door dingen die eigenlijk bij het pastoraat thuishoren. Het is goed om elkaar te bemoedigen en voor elkaar te bidden. Zodat je steun en back-up biedt. Maar wanneer problemen de hele kring gaan overheersen, is er sprake van disbalans. Zorg dat de kring geen ‘probleemeigenaar’ wordt. Je kunt niet elkaars ellende overnemen; iedereen heeft zijn/haar eigen kruis en bijbehorende verantwoordelijkheid.

Alleen de betreffende persoon zelf kan uiteindelijk eruit komen door daadwerkelijk aan de slag te gaan met zijn/haar probleem. En dat lukt het beste als hij/zij wordt geholpen door iemand die precies weet wat hij/zij kan doen om de ander te stimuleren in het zetten van bepaalde stappen in zijn/haar proces. Schakel daarom bij heftige persoonlijke omstandigheden het pastoraat in en beperk je als kring tot luisteren, bidden en het aanbieden van praktische hulp. Wil iemand geen pastorale hulp? Wees eerlijk en geef aan dat de kring geen hulpverlening kan bieden en dat hij/zij zelf verantwoordelijk is voor het zetten van de juiste stappen.

Meer weten over een goede balans op kring? Lees het ‘Handboek voor kringleiders’ (Hayo Wijma e.a.). Heb je meer tips voor een gebalanceerde kring? Deel ze onder deze blog. Laten we elkaar inspireren!

Kringleiders.nl publiceert korte, informatieve blogs, Bijbelstudiereeksen en een inspiratieprogramma speciaal voor kringleiders die graag willen ontwikkelen, maar weinig tijd hebben voor het lezen van allerlei handboeken. Klik hier voor meer informatie.

Reacties

Goed dat Nelleke dit aankaart en fijn dat er wijze en praktische tips worden gegeven. Ik zat ook op een Bijbelkring, waar altijd aan het eind werd gevraagd: "Zijn er nog dingen om voor te bidden?" Dat ik mijn leven niet zeker was door huiselijk geweld kon ik echter niet zeggen. Want als de Bijbelkring bij ons thuis was, was mijn man heel aardig en godvrezend (waar ik dan ook weer blij om was - zo dubbel). Tegen de vrouw met wie ik meereed probeerde ik eens iets te zeggen, maar ze reageerde niet. Wat een geluk dat God ons kent en alles weet!!!
God wil het gezamenlijk gebed verhoren! Maar als er dingen zijn die je niet kunt vertellen, is het goed om te weten dat zowel Jezus als de Heilige Geest voor je en met je meebidden. Dus je bent nooit alleen!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher