TWR Nepal

God

03 juli 2018 door Trans World Radio

"Mijn zoon eiste dat ik Christus vaarwel zou zeggen"

"Ik ben geboren en getogen als hindoe in een Tharu familie. Ik kan bijna niet lezen en schrijven. Vroeger was ik animist. Mijn ouders aanbaden allerlei afgoden, zoals stenen, bomen, zonnen, manen, dieren en de aarde. Maar ik had veel vragen hierover," vertelt een Nepalese luisteraar over Trans World Radio (TWR).

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

Vragen waarop deze boer uit Nepal niet zo makkelijk een antwoord kon vinden, vooral niet omdat hij nooit heeft leren lezen. Op een dag luisterde hij naar de radio en hoorde een programma van TWR in zijn eigen Tharu taal. Het maakte indruk op hem en hij bleef het programma volgen. "Geleidelijk aan leerde ik over de ware God, de Schepper van het heelal en over de Verlosser van de mensheid, de Heer Jezus."

Voor de boer uit Nepal was het niet vanzelfsprekend om het Evangelie te horen. En dat geldt voor miljoenen andere mensen in de wereld. Het is simpelweg vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om persoonlijk bij mensen thuis te komen en te vertellen over Jezus Christus. Bij mensen in oorlogssituaties bijvoorbeeld. Of in gesloten landen, waar het verboden is om te evangeliseren. Maar mensen kunnen ook op zulke afgelegen plekken wonen, dat het moeilijk is om hen te bezoeken. Zo zijn er veel redenen waarom mensen niet bereikt worden met het Goede Nieuws. Toch is het Gods bedoeling dat mensen tot in alle uithoeken van de aarde het Evangelie zullen horen. Een opdracht waar alle christenen aan mee mogen werken op de plek waar God roept.
TWR wil zich onder andere graag richten op deze onbereikte – of moeilijk bereikbare – groepen. Want waar mensen niet of nauwelijks kunnen komen, bieden radio en andere media mogelijkheden.

Bij je thuis
Nepal is zo’n land waar TWR via radio bij de mensen thuiskomt. En zo ervaren luisteraars dat vaak ook; ondanks de afstand praat iemand in je eigen huis tegen je. Een oudere man uit Nepal, Prasad Baral, noemt radio "net een goede vriend die altijd bij me is." Hij heeft de bemoediging van de christelijke programma’s vaak ook hard nodig. Vijftien jaar geleden werd hij christen. "Mijn leven heeft sindsdien ups en downs gekend," vertelt hij. "Pijn en lijden is me niet bespaard gebleven, maar toch ben ik blij en gelukkig omdat Christus in mij woont."

"Pijn en lijden is me niet bespaard gebleven, maar toch ben ik blij en gelukkig omdat Christus in mij woont."

Een van de moeilijkste momenten voor Prasad Baral was het ultimatum dat zijn zoon hem stelde. "Ik woonde bij m’n zoon in, omdat ik te oud ben om te werken. Hij was het niet eens met mijn geloof in de Heer Jezus. Op een dag gaf hij mij de keuze om zijn huis te verlaten of Christus vaarwel te zeggen. Ik hoefde er niet lang over na te denken, ik kan een woning achterlaten, maar Christus niet. Hij heeft immers een eeuwig huis voor mij klaarstaan!" Prasad vindt veel troost in de radioprogramma’s van TWR. Hij hoorde drie jaar geleden voor het eerst van de uitzendingen en luistert nu trouw. "Ik probeer anderen ook enthousiast te maken om ze niet te missen."

Doorgaan
Het verhaal van Prasad Baral motiveert de medewerkers van TWR in Nepal om door te gaan met hun belangrijke werk. Veel mensen in hun land hebben nog nooit iets van het Evangelie gehoord, slechts twee procent van de bijna dertig miljoen Nepalezen is christen. Een grote meerderheid van de bevolking is hindoe en vaak is dat geloof vermengd met animisme. Evangeliseren of je bekeren tot een ander geloof is niet toegestaan in Nepal. Bovendien lijkt de overheid de touwtjes steeds strakker aan te trekken.
Ondanks dat is er een grote openheid onder de hindoes voor het Evangelie. De afgelopen jaren zijn er enkele honderden mensen tot geloof gekomen door het luisteren naar de christelijke programma’s van TWR.

Deze programma’s zijn eenvoudig van opzet en worden in de drie belangrijkste talen van Nepal uitgezonden. Het Nepalees wordt namelijk maar door een kleine helft van de bevolking gesproken; daarnaast kent men nog tientallen verschillende talen en dialecten. In de programma’s wordt verteld dat er maar één God is en dat Jezus Christus zijn leven gaf om mensen te redden.

Plaatselijke voorgangers werken samen met TWR om het Evangelie te brengen en gelovigen verder toe te rusten. Ongeveer 88 procent van de bevolking woont op het platteland. Omdat radio heel populair is in Nepal zijn de radioprogramma’s een effectieve manier om deze mensen in afgelegen gebieden te bereiken.

Lees hier meer over het TWR-project in Nepal en om dit werk te ondersteunen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher