Arjan Lock

Nieuws

02 juli 2018 door Rik Bokelman

EO dreigt met juridische stappen na halvering budget - Arjan Lock not amused

De Evangelische Omroep (EO) moet meer dan de helft van zijn budget voor levensbeschouwelijke programma’s inleveren. Directeur Arjan Lock overweegt om die reden zelfs met een rechtszaak als de NPO niet vóór dinsdag eind van de middag op de plannen terugkomt. 

De publieke omroep moet volgend jaar ruim 60 miljoen euro bezuinigen en de EO krijgt naar verhouding de hardste klappen. En dat nota bene onder verantwoordelijk ChristenUnie minister Arie Slob. Het budget voor levensbeschouwelijke titels zou slinken van 9 miljoen naar 4 miljoen euro. "Dan raak je het hart van de EO én wordt bovendien de pluriformiteit (de rijke diversiteit aan programma’s) van het bestel aangetast," zegt Arjan Lock in het Algemeen Dagblad

De NPO verdedigt zich anderzijds door te stellen dat bezuinigingen nou eenmaal niet makkelijk zijn en mensen altijd moeten worden teleurgesteld.

In de Volkskrant schrijft Arjan Lock: "Meestal kunnen geschiedkundigen (verantwoordelijk minister Arie Slob is historicus, red.) pas later aanwijzen wie het bij het juiste eind had. Maar ik durf – met een verwijzing naar een middeleeuws godsoordeel – er nu al mijn hand voor in het vuur te steken dat de historici van de toekomst niet zullen applaudisseren voor het verder schrappen van levensbeschouwelijke programmering bij de NPO."

In het ND over Arie Slob: "Ik kan me niet voorstellen dat een ChristenUnie-minister, die gelooft in pluriformiteit, kan accepteren dat zijn beleid zulke vergaande consequenties heeft. Als de plannen werkelijk doorgaan, zie ik een vergrijzing van alles wat we doen. Dan wordt de middelmaat bepalend, en gaat het hart, de kleur en de ziel van het bestel eruit. En die ziel zit aan de randen, bij de kleine, eigenwijze omroepen."

Op de website van de EO zegt Lock verder: "Ik geloof dat wij als EO een sterk onderscheidend geluid laten horen. Bovendien wordt dit geluid ondersteund door duizenden leden en donateurs. Dit laat zien dat de EO-missie in Nederland breed wordt gedragen. We vormen de ziel van het publieke bestel. Als je die eruit haalt, raak je veel kwijt."

Lock hoort mensen vaak zeggen dat een EO-programma met minder levensbeschouwelijke inhoud wel plaats kan maken voor bijvoorbeeld De Verandering, maar zo simpel is het niet. "Als we bijvoorbeeld Blauw Bloed vervangen door een programma als De Verandering, haalt de NPO dit tijdslot bij ons weg en laat ze een andere omroep een royaltyprogramma maken. Je kunt programma’s niet zomaar tegen elkaar uitruilen."

Procederen
In het AD: "Ik heb een enorme hekel aan procederen, maar als argumenten niet meer tellen…? De NPO heeft tot morgen eind van de middag de tijd om deze onzalige plannen te keren, anders kijk ik hoe we de publieke opinie gaan bewegen hun protest te laten horen. En ja, dan ga ik ernstig overwegen juridische stappen te nemen."

Jaarlijkse evenementen als de Nederland Zingt-dag en de EO Jongerendag lopen volgens Lock eveneens gevaar, omdat de NPO gedeeltelijk bijdraagt aan dit event. "Wij doen activiteiten voor onze leden, weten grote groepen jongeren aan ons te verbinden en dan is het ineens: ‘Vier vooral je eigen feestje’."

"Er hangen donkere wolken boven de EO en ik hoop en bid dat die overwaaien."

Reacties

"Sterk onderscheidend geluid" ? Ik hoor en zie het amper. Als de helft van het budget voor levensbeschouwelijke programma's moet worden ingeleverd, kan de EO met de andere helft nog 'Nederland zingt' en 'De verandering' maken. Dan heb je het wel gehad met de levensbeschouwelijke programma's. Laat het ook een les zijn voor het onderwijs! Als op Christelijke scholen de leerstof hetzelfde is als op openbare scholen, wordt op een dag ook daar de subsidie ingetrokken. Dan kan je klagen over de overheid, maar het is de schuld van je eigen lauwheid.
REAGEER
D
Laat de EO een commerciele omroep worden.Dan zijn we niet van de overheid afhanklelijk met al de regels die men moet nakomen als omroep.Het zou ook het geluid van de EO zuiver houden, als eigen leden zorgen voor de eigen omroep.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher