Refowereld

Nieuws

02 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Refojongere verward door verschillende opvattingen in refowereld

"Het is mijn ervaring dat in de gereformeerde gezindte de verschillen tussen kerken en christenen meer nadruk krijgen dan de dingen die ons samenbinden," merkt een briefschrijver op in het Reformatorisch Dagblad. De auteur is een twintiger en afkomstig uit één van de reformatorische kerken.

"Het verwart mij dat er zo veel verschillende opvattingen zijn over onderwerpen als de toe-eigening van het heil, of over wanneer je mag aangaan aan het heilig avondmaal," voegt de briefschrijver toe. "De verschillende kerken baseren allemaal hun theologische gedachtegoed op de Bijbel, terwijl we dezelfde Bijbel hebben. Dat maakt de vragen voor mij alleen maar groter."

In het RD reageren drie predikanten op de brief. "Veel afgescheiden kerken ontstonden in een tegenreactie," schrijft ds. A. T. Huijser, gereformeerde gemeente-predikant uit Sliedrecht. "Het gevaar daarbij is dat je aan de andere kant van de boot gaat hangen. Op dat punt probeer ik mezelf en gemeenteleden te corrigeren. Waarbij ik heel goed weet waarom ik predikant in de Gereformeerde Gemeenten ben."

"In de eerste christengemeenten verschilden mensen ook al met elkaar van mening," merkt prof. dr. M. J. de Vries op. "Het hoort bij de gebroken bedeling dat we er samen niet altijd uitkomen, dat zullen we moeten aanvaarden. Tegelijk is het triest als dat zich uit in kerkelijke verdeeldheid. Paulus roept op om geduld met elkaar te hebben, in liefde met elkaar om te gaan."

Ds. J. Westerink wijst in zijn reactie op de negatieve toon in de brief. "Zijn er in zijn (de auteur, red.) omgeving geen mensen te vinden in wie iets van de blijdschap leeft waarvan de Schrift spreekt? Ik denk aan de vele psalmen die zingen van de blijdschap in de Heere en dat bepaald niet oppervlakkig doen. Ook in het Nieuwe Testament lees ik over de blijdschap die het Evangelie met zich meebrengt."

Lees het volledige artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Alle jonge mensen die met deze vragen wil ik zeggen: Vraag God om raad! Lees elke dag in de Bijbel, één hoofdstuk in het Oude en één in het Nieuwe Testament en vraag aan de Heilige Geest of Hij je duidelijk wil maken wat nu de waarheid is. Hij zal het zeker doen! De antwoorden die dominees geven zijn al honderd jaar hetzelfde en niet gebaseerd op Wie Jezus is. Ze praten elkaar na en ze praten elkaar tegen - helaas! Het zit niet in allerlei bijkomstigheden, het gaat om geloof in de Here Jezus! Hij zegt: "Doe je deur open, dan kom Ik bij je."
G
Hier zeg ik Amen op.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher