ChristenUnie logo

Nieuws

29 juni 2018 door ChristenUnie

ChristenUnie wil meer aandacht voor religie en religieuze organisaties

De ChristenUnie vraagt de minister van Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking in een motie de rol van religie en religieuze organisaties nadrukkelijk te integreren in het nieuwe ontwikkelingssamenwerkingsbeleid.

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind: "Effectieve ontwikkelingssamenwerking kan niet zonder duidelijke aandacht voor de rol van religie. Religie en religieuze organisaties doen er toe. In het voorkomen van conflicten, in het beschermen van vrouwen en meisjes, LHBTI en religieuze minderheden en in het verminderen van armoede en ongelijkheid.

Daarom vraag ik de minister gebruik te maken van de expertise, de netwerken en ervaringen die aanwezig zijn bij kennisinstituten en religieuze organisaties in Nederland. Juist via deze netwerken kunnen Nederlandse hulpverleningsorganisaties in de haarvaten van de samenlevingen ter plekke komen. Via deze netwerken worden die mensen bereikt die de hulp het hardst nodig hebben. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het werk van de Dutch Reliëf Alliance, een samenwerkingsverband van Nederlandse noodhulp-organisaties. Hierdoor kan een organisatie als ZOA het verschil maken voor vluchtelingen in en rondom Syrië en doet World Vision onmisbaar werk voor christelijke en andere (religieuze) minderheden in Noord-Irak.

Een ander voorbeeld is PerspActive, een coöperatie van tien christelijke hulporganisaties die zich inzet voor een beter toekomstperspectief voor jongeren.

Religie doet er toe in ontwikkelingssamenwerking. Kennis van religie en van religieuze instellingen zorgt ervoor dat hulp effect heeft op het niveau van hoop, geloof, normen en waarden van mensen. In de harten van mensen, daar vinden de echte veranderingen plaats. Daarom dien ik de onderstaande motie in.”

Reacties

B
Religie als positieve factor bij ontwikkelingshulp? In islam en hindoeïsme is de vrouw een ondergeschikt "gebruiksvoorwerp", welke rol had Voordewind in gedachten?

Credo van de CU: de islam is een gelijkwaardige religie in ons land.

Wat een idioten, Voordewind was in het verleden wat verstandiger, maar ja, wie met pek omgaat wordt er mee besmet, dus Joel is helemaal ingeburgerd bij de CU blijkbaar.

Shabbath shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher