Lessen Kolossenzen

God

02 juli 2018 door Metta Wierenga

Drie waardevolle lessen uit de brief aan de Kolossenzen

Elke generatie christenen kan in de verleiding komen van filosofieën van zijn of haar tijd. Het is echt heel moeilijk om niet het wereldbeeld over te nemen van de samenleving waarvan je deel uitmaakt. Helaas is echter bijna in geen enkel wereldbeeld plaats voor de God van de Bijbel.

Het Evangelisch College (EC) is een interkerkelijk opleidingsinstituut dat (deeltijd)opleidingen en cursussen aanbiedt op het gebied van de Bijbel, Theologie, Missionair Werk en Pastoraat.

Als christen weet je dat God je Schepper is en dat je door Hem en de Bijbel je wereldbeeld moet laten bepalen, maar hoe doe je dat? Ook hebben wij vaak de neiging menselijke voorschriften en principes centraal te stellen in kerk en geloof.
Paulus richt onze blik op Christus, door Wie God het hele Lichaam laat groeien (2:19).
In zijn brief aan de Kolossenzen onderstreept Paulus daarom hoofdzakelijk Christus’ persoon en werk. Hij schrijft deze brief om het geloof van de Kolossenzen te bouwen en deze boodschap blijft actueel!

1. Wie heeft werkelijk alle macht en gezag? Christus, de verhoogde Heer!
Christus is Heer over alles: over je dagelijks leven als christen, maar ook over machten en krachten, die op een onzichtbare manier invloed hebben in de wereld. Als je je teveel op die machten en krachten in de wereld richt, kun je bang worden. Wat adviseert Paulus?

  • Je hoeft echt niet bang te zijn voor die machten van de wereld. Immers, Christus staat boven alles (1:16) en heerst over deze machten (2:10).
  • Je kunt echt niet beïnvloed worden door die machten ('je bent met Christus dood voor de machten in de wereld', 2:20). Dus hoef je je niet te beschermen tegen die machten met allerlei zelfbedachte voorschriften en geboden. ‘Laten jullie je door niemand iets voorschrijven!’ (2:16).
  • Je moet je niet door mensen laten veroordelen die doen alsof ze meer weten of het beter weten (2:18). Je hoeft dus echt niet allerlei manieren te bedenken ter bescherming tegen die machten van de wereld.
Christus is Heer over alles: over je dagelijks leven als christen, maar ook over machten en krachten, die op een onzichtbare manier invloed hebben in de wereld.

2. Richt je op Christus!
De superioriteit van de verhoogde Christus, op Hem richt Paulus je blik. Christus staat centraal in schepping en verzoening. Ook is Hij dé centrale Persoon in de kerk. Laat je niet beïnvloeden door een misleidende leer, die Christus kleineert en ook het christelijk geloof. Zelfbedachte middelen zoals mystieke ervaringen, rituele en/of ascetische voorschriften helpen niet. Het enige waarop je je geloofszekerheid kan bouwen, is Christus:

‘Beeld van God, de onzichtbare, is hij,
eerstgeborene van heel de schepping:
in hem is alles geschapen,
alles in de hemel en alles op aarde,
het zichtbare en het onzichtbare,
vorsten en heersers, machten en krachten,
alles is door hem en voor hem geschapen.
Hij bestaat vóór alles en alles bestaat in hem.
Hij is het hoofd van het lichaam, de kerk.
Oorsprong is hij, eerstgeborene van de doden,
om in alles de eerste te zijn:
in hem heeft heel de volheid willen wonen
en door hem en voor hem alles met zich willen verzoenen,
alles op aarde en alles in de hemel,
door vrede te brengen met zijn bloed aan het kruis.’

3. Waarom is die focus belangrijk?
Paulus waarschuwt je om op je hoede te zijn en je niet te laten meeslepen door holle en misleidende theorieën die op menselijke tradities zijn gebaseerd en die zich richten op de machten van de wereld (2:8).
Hij roept op om te blijven bij het betrouwbare onderwijs over de drie-enige God, dat hen is verteld. Bekijk overleveringen van mensen kritisch (2:8). Focus je volledig op Christus, zoek je zekerheid bij Hem. Laat je nieuwe leven in Christus steeds vernieuwen op alle gebied. Zo blijf je gegrond en geworteld in Hem.

Metta Wierenga is docent Nieuwe Testament bij het Evangelisch College. De ETS-Bijbelcursus van het Evangelisch College is een interkerkelijke Bijbelcursus die wordt aangeboden op 55 locaties in Nederland en online. Elke lesmaand behandelt de cursus één Bijbelboek uit het Oude Testament en één Bijbelboek uit het Nieuwe Testament. Het afgelopen jaar kwam bij de lessen Nieuwe Testament de brief aan de Kolossenzen aan de orde. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher