Leon van den Broeke

God

29 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom loop het nogal eens spaak tussen predikant en gemeente?

"Predikanten worden snel als kostenpost gezien. Aanleiding is soms dat de kerk krimpt of dat de predikant onhandig opereert, maar zelfs als een predikant geliefd is, kan hem een (financieel) schuldgevoel worden aangepraat," merkt predikant Leon van den Broeke op in het magazine OnderWeg. Hij vraagt zich af waarom het nogal eens spaak loopt tussen predikant en gemeente.

Van den Broeke: "In de gereformeerde traditie hebben predikanten doorgaans geen werkgever en zijn ze evenmin werknemer. Maar waar de predikant zich eeuwenlang theologisch kon beroepen op de vrijheid van het ambt, komt hij daar in deze tijd niet zonder meer mee weg. (...) Maar de predikant mag de vrijheid van het ambt niet als alibi gebruiken om zijn eigen gang te gaan. Walk the talk: doe wat je preekt! Dat is wat gemeenteleden van de predikant verwachten.

Sommige gemeentepredikanten wachten op een beroep van elders, maar krijgen dit niet. Sommigen hebben te dealen met kritiek en wat ze ook doen om daaraan tegemoet te komen, de kritische opmerkingen blijven. De doorstroming van predikanten wordt ondertussen verminderd door de baan van de partner, de school of de studie van de kinderen en de eigen woning. Gemeente en predikant lijken tot elkaar veroordeeld."

Ook wijst de universitair docent kerkrecht op de kerkorganisatie, waar het hart van predikanten doorgaans niet sneller van gaat kloppen. "In de kerk zijn veel predikanten gericht op de gemeenteleden en veel kerkenraadsleden en kerkelijke functionarissen gericht op de kerkorganisatie. (...) Predikanten voelen zich nogal eens onheus bejegend door hun kerk en kerkelijke functionarissen vinden dat de predikanten doorgaans weinig zakelijk zijn. Kerk en predikant doen er goed aan om de persoon en de zaak bij elkaar te houden.

De predikant mag zich er best van bewust zijn dat hij wat kost. Tegelijk mag hij ook helder maken wat de meerwaarde van zijn werk is en wat dat voor kerk en samenleving oplevert. Dat is ook huiswerk voor kerken. Ze hebben met goede redenen de predikant beroepen en vertrouwen geschonken."

Lees hier het volledige artikel op de website van OnderWeg.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher