Nieuws

29 juni 2018 door Jeffrey Schipper

PKN-ers geven NGK-GKv advies over kerkhereniging

De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) zijn verloofd. In voorbereiding op de grote hereniging kunnen de mannenbroeders advies goed gebruiken. De Regiegroep hereniging NGK-GKv sprak daarom omlangs met PKN-ers ds. Bas Plaisier en ds. Barend Wallet.

Op 11 november 2017 stelde de gemeenschappelijke vergadering van de GKv-synode en de Landelijke Vergadering van de NGK de regiegroep in om leiding te geven aan het ingezette herenigingsproces. "Misschien hadden sommige mensen al eerder iets van ons willen horen, maar het laatste wat we wilden, was overhaast te werk gaan," aldus Regiegroep-voorzitter Ad de Boer.

"Er is geen handboek kerkelijke hereniging dat we kunnen raadplegen, maar deze ervaringsdeskundigen kunnen we wel bevragen," legt De Boer de reden van hun bezoek uit op Onderwegnaar1kerk.nl. Het gesprek leverde veel adviezen en aandachtspunten op. "Voorkom een langdurig, slepend kerkordelijk proces, maar voer met elkaar in de breedte van de kerk het geestelijke gesprek over hoe je straks kerk wilt zijn," was een van de hartenkreten van Plaisier en Wallet.

Een ander advies luidt: Neem gevoelens van verlies en vervreemding serieus. "Elke kerk heeft zijn eigen stijl, omgangsvormen, geschiedenis, kerkgevoel en nestgeur. Negeer de gevoelens die daarin meekomen niet. Als het herenigingsproces op dit soort punten pijn, vervreemding of verlies meebrengt, zorg dan dat die gevoelens op tafel komen. Benoem ze, geef ze erkenning."

GKv en NGK hebben vorig jaar deze gezamelijke website ontworpen waar wordt gepubliceerd over het proces naar eenheid.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher