gebed

God

28 juni 2018 door Jeffrey Schipper

'Geen persoonlijke voorbede meer in de kerk door nieuwe privacywet'

Sinds eind mei is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. De nieuwe privacywet heeft gevolgen voor bedrijven, voetbalclubs én kerken. Blogger Rogier Janssen merkt op dat de AVG voorbede in de kerk minder persoonlijk maakt.

Janssen: "Het is christelijke naastenliefde de zieken te noemen en voor hen te bidden. Maar strikt gezien mag het niet van de AVG. Tenzij de doodzieke mevrouw Jansen een krabbeltje zet, iets waartoe ze fysiek niet in staat is. Het noemen van namen gebeurt in kerken ook bij de aankondiging van sacramentstoediening: wie er gedoopt wordt, wie er trouwen. Volgens de AVG ook verboden, tenzij er schriftelijke toestemming is.

De AVG vertrouwt de priester en dominee niet om dit soort problemen te voorkomen. De AVG vertrouwt eigenlijk geen enkele burger. De regelgeving is opgesteld vanuit een fundamenteel wantrouwen jegens burgers," concludeert de blogger.

Lees hier de volledige blog van Rogier Janssen.

Reacties

Het is toch een kleine moeite om een verzoek tot voorbede schriftelijk te doen of te ondertekenen? Voorbede kan dus gewoon doorgaan. Maar ik vraag me wel vaak af of het niet een verkapte vorm van nieuwsdienst is in plaats van een echt gebed.
REAGEER
B
Zeker waar Manuela!

Helaas gebruiken velen het openbare gebed om iets tegen mensen te zeggen. In wezen is dat het misbruiken van Gods Naam.
Dat denk ik ook zo vaak, Bram. Al die edelmetalen huwelijken..... En het is ook nog eens pijnlijk voor mensen die nooit getrouwd zijn geweest of voor hen die vanwege huiselijk geweld noodgedwongen moesten scheiden van tafel en bed en heel graag diezelfde mijlpaal hadden bereikt. Voor hen wordt trouwens nooit gebeden of gedankt dat ze nog in leven zijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher