Erdogan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom verkiezingszege Erdogan voor iedere christen slecht nieuws is - Rik & Jeffrey Podcast

President Erdogan kan de komende vijf jaar aan de macht blijven in Turkije. Na de verkiezingszege van afgelopen zondag is hij machtiger dan ooit tevoren. Op het eerste gezicht lijkt dit voor christenen geen relevant thema te zijn. Rik & Jeffrey leggen in de nieuwe CIP Podcast uit waarom dit wél relevant is.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 1:45

"In de kerk horen we het vaak: 'Als christenen voeren we geen fysieke, maar een geestelijke oorlog'. Daar moest ik aan denken nadat Oostenrijk onlangs besloot om zeven radicale moskeeën te sluiten. De Turkse president sprak vervolgens hardop zijn vrees voor een geestelijke oorlog uit. 'Ik vrees voor een heilige oorlog tussen het kruis en de halve maan,' gaf Erdogan als waarschuwing mee. Radicale moslims kunnen met deze uitspraak aan de haal gaan. Erdogans opmerking is levensgevaarlijk."

"Terwijl Erdogan zich opwindt over het sluiten van moskeeën waar een haatdragende boodschap wordt verkondigd, zijn de afgelopen jaren in zijn eigen land tientallen kerken gesloten," gaat Jeffrey verder. "Het ministerie van Financiën heeft vorig jaar het eigendom van deze kerken, kloosters en begraafplaatsen overgedragen aan het Turkse presidium voor godsdienstzaken (Diyanet). Zo wordt de vrijheid van godsdienst de nek omgedraaid."

Ook roert de president zich op de plek waar vroeger de tempel van koning Salomo stond: de Tempelberg. In 1967 heroverde Israël Oost-Jeruzalem, inclusief de Tempelberg, op Jordanië. Het beheer van de Tempelberg - uitgevoerd door een islamitische organisatie - droeg Israël weer direct aan Jordanië over. Jeffrey: "Erdogan heeft ook opgeroepen tot het 'ontjoodsen' van Jeruzalem. Zijn droom is dat Jeruzalem - dé heilige stad voor veel Joden en christenen - een islamitisch bolwerk wordt."

Rik plaatst een belangrijke kanttekening. "Het aparte is dat het er in islamitische landen beter aan toe gaat wanneer er een dictator aan de macht is. Nadat in Irak en Libië dicators zijn afgezet zijn deze landen een nog grotere puinhoop geworden. Blijkbaar is het soms beter dat een leider met harde hand een land regeert."

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 1:45


CIP Podcast
- Zijn evangelisch-charismatische christenen vatbaar voor complotdenken? Martin Koornstra antwoordt
- Coronaregels om ongevaccineerden onder druk te zetten: goed idee? - CIP Podcast
- Gesprek over The Great Reset komt op gang: goed nieuws? - CIP Podcast
- Waren de reclamespotjes over abortus echt zo schokkend? - CIP Podcast
- Volgens Laurens van der Tang is The Great Reset niet onschuldig: "Laten we waakzaam zijn"
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is bizar dat er gezegd wordt dat de democratie het heeft gewonnen. Vele duizenden onschuldige burgers zijn door Erdogan opgesloten en tientallen kerken gesloten. Het is ook een teken aan de wand voor Nederland, dat zoveel Turken in ons land blij zijn dat Erdogan kan blijven. Hij heeft alle macht aan zich getrokken en regelt zelf de rechtsspraak. Dit is ongehoord en het tegendeel van democratie! Onbegrijpelijk dat mensen in ons land dat goed vinden.
M
zoals in Iran, verwacht ik dat ook in Turkije komende jaren, Jezus zullen vinden en gered zullen worden, omdat ze nu pas ware gezicht van de islam zullen zien. God is in control!
A
Het lijkt mij een stukje openbaring voor de tijd waarin wij leven. Of dat nu de eindtijd is of niet maar als christenen moeten toch rekening gaan houden met al deze ontwikkelingen die er gaan komen. Laat het in ieder geval duidelijk zijn dat de duisternis het LICHT niet verdraagt zegt de Bijbel en zoals Melina al zegt; "God is in control en heeft de regie" !!
Toon meer reacties (3)