Joel Houston

Nieuws

27 juni 2018 door Redactie

Waarom de tweets van Joel Houston over evolutie 'schandalig' zijn

Joel Houston, voorman van Hillsong United, zei laatst op Twitter dat evolutie onmiskenbaar is. CIP legde zijn tweets voor aan auteur en Weet-redacteur Gert-Jan van Heugten die gelooft dat ‘de schepping de meest betrouwbare versie van de wereldgeschiedenis is’.

Vijf vragen aan Gert-Jan over schepping, evolutie en de tweets van Joel Houston:

1. Joel Houston schrijft dat evolutie onmiskenbaar is, het is een ode aan Gods natuur. Wat was je eerste reactie toen je zijn tweets las?
“Schandalig dat een christen in een leiderschapspositie, met veel volgers, dit soort dingen verkondigt. Hij heeft zich er niet in verdiept en praat, zo verwacht ik, gewoon anderen na, zonder dat hij de gevolgen van zijn standpunt goed heeft doordacht: als God evolutie heeft gebruikt, is de dood een integraal onderdeel van Gods scheppingsproces, en niet de laatste vijand. De hele Bijbel ademt dat de dood iets tijdelijks is. Jezus huilde toen Hij hoorde dat Zijn vriend Lazarus was overleden. Een god (kleine letter opzettelijk) die schept door evolutie zou zijn schouders hebben opgehaald en blij zijn dat dit minst aangepaste exemplaar het loodje heeft gelegd, laat staan Lazarus weer tot leven wekken.”

"Schandalig dat een christen in een leiderschapspositie, met veel volgers, dit soort dingen verkondigt."

2. God is groter dan onze beperkingen. Schepping lijkt volgens Houston een box te zijn waar we God in plaatsen. Heeft hij hier niet gewoon een punt?
“Nee, want God plaatst Zichzelf in dat kader. God bevestigt meerdere keren dat Hij in zes dagen de wereld heeft geschapen, en Jezus, de apostelen en de schrijvers van het Oude Testament namen Genesis altijd als waargebeurde geschiedenis. God had de schepping miljoenen jaren kunnen laten duren, of Hij had het in één enkel ogenblik kunnen doen (dat geloofden mensen in de tijd van Calvijn, die zich daartegen uitsprak; men vroeg zich toen af waarom een almachtig God zo vreselijk lang, zes dagen, over de schepping had gedaan).”

3. Stel dat God niet in zes dagen de aarde schiep, maar daar verschillende eeuwen over deed. Maakt het God dan minder God?
“Jazeker, want dat maakt God tot een leugenaar. Wat Hij in Zijn Woord zegt, en wat Hij doet, zijn dan twee verschillende dingen. Zo'n god is onze aanbidding niet waard. Als God zou liegen over de dingen die hier op aarde zijn gebeurd en die we kunnen nagaan (tot op zekere hoogte), hoe kunnen we dan ooit zeker weten dat wie in Jezus gelooft werkelijk behouden is? Of dat er überhaupt een hemel en hel bestaan?”

"Houston dringt zijn eigen oppervlakkige perspectief aan God op."

4. Gods Woord is dieper dan onze oppervlakkige perspectieven, schrijft Houston. Is het oppervlakkig om te denken dat de aarde in zes dagen geschapen is?
“Het is opmerkelijk dat hij dat zegt, want hij dringt zijn eigen oppervlakkige perspectief aan God op. De noodzaak om lange tijdsperioden aan de Bijbel toe te voegen kwam pas nadat menselijke ideeën over oorsprong een wetenschappelijk karakter begonnen te krijgen. Je kunt dat niet uit de Bijbel zelf afleiden. Ik zie niet in waarom het oppervlakkig zou zijn om een zesdaagse schepping aan te nemen. Dat getuigt juist van een diep geloof in de God van de Bijbel.”

5. Tot slot: wat zou jij tegen Joel Houston willen zeggen?
“Een van mijn favoriete Bijbelverzen is 1 Timothëus 5:21: Onderzoek alles, behoud het goede. Houston heeft klaarblijkelijk niet alles onderzocht. Hij komt met geen enkel wetenschappelijk argument, het is een en al 'oppervlakkig perspectief'. Hij citeert geen wetenschappelijk werk (noch van evolutionisten, noch van creationisten), hij citeert zelfs geen Bijbelteksten. Hij citeert alleen zijn eigen liederen. Dat is geen gezonde basis om je geloof op te baseren, en al zeker niet als je zo'n invloedrijk christen bent. Het allerbelangrijkste is om dicht bij de Bijbel te blijven. En daarin speelt evolutie of de oerknal geen enkele rol.”

Lees alle tweets van Joel Houston hier na:

Dit lied was de aanleiding van alle tweets, bekijk hier het verhaal achter het lied:

Reacties

J
Ik heb toch sterk het idee dat deze reactie op Joel Houston wat voorbarig is, zonder echt te luisteren naar wat Houston eigenlijk zegt. De tweet onderaan het artikel laat dat ook zien: hij heeft het niet over evolutie als oorsprong, maar over het proces van evolutie dat bestaat in de natuur. En hij maakt in zijn tweets het punt dat Gods grootheid niet wordt bepaald door het antwoord op de vraag of de Schepping in zes dagen gebeurd is of niet. Zonder daar zelf uitspraken over te doen of voor te schrijven wat je daarover zou moeten geloven.
REAGEER
T
Misschien is het wenselijk dat de EO de serie Adam of aap nog eens in eigentijdse vorm opnieuw uitzendt. Mogelijk is herpublicatie van het manifest ' De Bijbel in de beklaagdenbank' ook te overwegen.
REAGEER
Ik zie niet in hoe God een leugenaar zou zijn als Hij zegt dat Hij de wereld in zes dagen heeft geschapen, waarbij het dan dagen van miljoenen jaren zijn geweest, want het blijven gewoon zes dagen.
REAGEER
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher